Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:41 01 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Razie a polițiștilor la societăți care se ocupă cu comercializarea materialelor lemnoase. Mai multe nereguli au fost constatate

ro

25 Feb, 2019 17:53 641 Marime text
La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii Serviciului Protecția Fondului Forestier și Piscicol al Direcției de Ordine Publică au declanșat o acțiune, pentru a verifica modul de respectare a legii în domeniul operațiunilor cu material lemnos.
 
Potrivit Poliției Române, la acțiune au participat și polițiști din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din I.G.P.R. și ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, însoțiți de specialiști silvici de la  Garda Forestieră București și Direcția Silvică Ilfov.
 
Au fost vizați 5 agenți economici din Capitală, ce au ca obiect de activitate comercializarea materialelor lemnoase și fabricarea unor elemente de dulgherie și tâmplărie.
 

”Fiind constatate unele nereguli, au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 48.000 de lei (5 au fost pentru contravenții silvice, 4 la legea privind apărarea împotriva incendiilor, iar 16 avertismente au fost date conform normelor legale privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor).
 
Ca măsuri complementare, au fost confiscați peste 500 de metri cubi de cherestea din specii de rășinoase, stejar și tei (în valoare de aproape 300.000 de lei) – material lemnos faptic și valoric” - au transmis reprezentanții Poliției Române.

De exemplu, la controlul efectuat la un punct de lucru al unei firme specializate în comercializarea materialelor lemnoase din București, s-a inventariat lemnul deținut de societate, iar în urma comparării stocurilor faptice cu cele scriptice, s-a constatat o diferență fizică de -255 de metri cubi cherestea tivită (rășinoase), în valoare de peste 160.000 de lei.
 
Conform sursei citate, s-a constatat și că societatea a depozitat peste 200 de metri cubi de cherestea, într-un depozit pentru care nu avea înregistrat la Oficiul Registrului Comerțului punctul de lucru și nu deținea Acord pentru distribuirea și comercializarea materialelor lemnoase.
 
Față de firmă au fost luate măsura sancționării contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 10.000 de lei și a confiscării materialului lemnos.
 
Informații de background:
 
Asigurarea integrităţii fondului forestier reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română, fiind desfășurate permanent activități pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și pentru asigurarea legalității circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.
 
Numai în prima lună a anului, polițiștii au indisponibilizat peste 5.100 de metri cubi de material lemnos, în urma controalelor din toată țara.
 
Pe parcursul celor peste 3.800 de controale desfășurate, au fost aplicate aproape 1.800 de amenzi, în valoare de peste 3.700.000 de lei, pentru neregulile silvice, iar pentru infracțiunile din acest domeniu, polițiștii au întocmit aproape 800 de dosare penale, în care sunt cercetate 181 de persoane.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii