Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:07 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rachete Patriot? Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare către România. Când am avut la tragere, în județul Constanța, astfel de rachete

ro

12 Jul, 2017 00:45 4522 Marime text
Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunțat marți o agenție a Pentagonului, citată de Reuters.
 
Contractorii principali ar fi Raytheon Co și Lockheed Martin Corp, a precizat Defense Security Cooperation Agency.
 
Statele Unite vor vinde României, țară membră a NATO, pentru aproape patru miliarde de dolari, sisteme de apărare antirachetă Patriot, au anunțat marți Pentagonul și Departamentul de Stat, transmite pe același subiect și AFP.
 
Ca pentru fiecare contract comercial de vânzare de arme de către Washington, Departamentul american de Stat este cel care a aprobat "vânzarea posibilă" a unei serii de echipamente de apărare Patriot pentru un buget estimat la 3,9 miliarde dolari, precizează AFP.
 
Ministerul Apărării informează despre aceasta Congresul care poate, în teorie, să se opună în termen de 30 de zile.
 
Rachete Patriot la Capu Midia

Anul trecut, pe 8 noiembrie, a început la Tabăra de Instrucție și Poligon de Trageri Sol-Aer de la Capu Midia Exercițiul Patriot Shock V, o aplicaţie militară româno-americană, de nivel tactic, cu trupe în teren, al structurilor de rachete sol-aer.

Forţele Aeriene Române au participat cu o baterie Hawk PIP III R.​, iar Forțele Terestre ale SUA, cu o baterie Patriot.
 
Cei 73 de militari din Batalionul 5-7 Apărare Aeriană din cadrul Forţelor Terestre ale SUA au venit aici dintr-o bază înaintată din Germania și s-au antrenat alături de alţi 107 militari ai Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”, din Bucureşti.
 
Scopul exerciţiului a fost de a antrena echipajele bateriei HAWK PIP III R pentru ducerea acţiunilor de angajare a ţintelor aeriene, prin integrare cu cea Patriot, în cadrul unui scenariu fictiv de apărare antiaeriană.

Prezenţa, de atunci, a bateriei de rachete sol-aer Patriot în România a avut doar rol demonstrativ.

În perioada de instrucţie de la Capu Midia, din judeţul Constanţa, nu au avut loc trageri cu lansatoarele montate în poligon, ci s-au efectuat doar simulări.
 
De altfel, din raţiuni ce ţin de costuri, spuneau militarii americani, trageri reale cu rachete Patriot au loc doar o dată pe an, iar acest lucru se întâmplă, de regulă, într-un poligon din Grecia.
 
„Sistemul de rachete Patriot este un sistem strict defensiv”, spunea atunci Michael Topping, comandantul batalionului defensiv.
„Acest exercițiu îi ajută pe militarii români să se familiarizeze cu sistemul Patriot, iar pe militarii americani să se familiarizeze cu sistemul Hawk. De asemenea, este o oportunitate pentru a vedea cele două sisteme lucrând împreună. Sistemul Patriot şi-a demonstrat eficiența în luptă. Acest tip de rachete a fost folosit şi în Războiul din Golf, în 1991”, a mai afirmat Topping.
 
Oficialul militar mai spunea atunci că „Asistăm la un moment istoric. Este prima dată când o baterie americană de acest tip ajunge în România. De un an ne doream să facem acest lucru posibil”, a conchis acesta.

Patriot foloseşte un sistem avansat de interceptor şi nişte sisteme radar de înaltă performanţă.
 
Date tehnice:
Dimensiuni rachetă:
Lungime: 5,8 m
Diametru: 41 cm
Greutate rachetă: 700 kg
Greutate componentă de luptă: 90 kg
Sistem de propulsie al rachetei: motor cu combustibil solid
Performanţe:
Viteza maximă a rachetei: 4,1 Mach
Altitudinea maximă de zbor: 24.200 m
Raza de acţiune 96 km – 160 km.

Rachetele sol-aer Patriot sunt considerate un sistem foarte avansat de apărare aeriană, iar până în prezent, niciun stat NATO din Europa nu deţine astfel de capabilităţi.

Israelul a folosit de cel puţin două ori rachete Patriot pentru a intercepta drone ale Hamas.

De asemenea, Turcia a cerut NATO mai multe baterii de rachete Patriot care se află amplasate la frontiera sa cu Siria pentru a intercepta eventuale atacuri aeriene.

În afară de Statele Unite, Turcia şi Israel, baterii de rachete sol-aer Patriot mai există în Arabia Saudită şi Coreea de Sud.

Sursa foto si video: ZIUA de Constanta
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii