Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:02 19 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protestele din penitenciare continuă. Deținuții s-au urcat pe acoperișuri, au refuzat să mănânce și au lovit grilajele camerelor

ro

14 Jul, 2016 12:52 940 Marime text
Protestele din penitenciare continuă. Sute de deținuți din aproape 20 de penitenciare din țară au refuzat hrana astăzi. 600 de oameni protestează la Penitenciarul Botoșani. Unii s-au și urcat pe acoperișul curții de plimbare, în timp ce alții s-au manifestat zgomotos, lovind grilajele camerelor. Incidente au avut loc și în cursul nopții la Mărgineni, Tulcea și Bacău, fiind înregistrate incendieri.
 
Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), deținuții de la Penitenciarul Botoșani care manifestau în curtea de plimbare au abandonat protestul și au intrat în spațiile de cazare azi noapte, la ora 00,45, cinci persoane rămânând pe acoperișul curții de plimbare. Tot aici, deținuții unei secții de cazare se manifestă zgomotos, lovind grilajele camerelor, fiind solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne. 268 de persoane au refuzat hrana.

Conform ANP, hrana a fost refuzată și de deținuți din alte penitenciare, respectiv 124 la Iași, doi la Poarta Albă, trei la Oradea, 15 la Miercurea Ciuc, unul la Giurgiu, 56 la Vaslui, șase la București - Jilava, 68 la Tulcea, 133 la Bistrița, șase la Deva, 27 la Aiud, 43 la Bacău, 45 la Mărgineni, unul la Arad. De asemenea, alte zece persoane aflate în arest preventiv la Penitenciarul Târgu Mureș au refuzat hrana.
 
Pe timpul nopții au avut loc incidente în trei unități de detenție. Potrivit ANP, la Mărgineni au fost incendiate saltelele dintr-o cameră, fără să fie înregistrate victime, iar deținuții unei alte camere de cazare au aruncat cu obiecte de mici dimensiuni în angajații unității.
 
De asemenea, deținuții de la Penitenciarul Bacău au incendiat materiale textile și au lovit gratiile de la ferestre, fiind alarmat personalul unității și solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne. Incidente au fost și la Penitenciarul Tulcea, unde deținuții și-au exprimat verbal nemulțumirile, însă nu a fost necesară intervenția personalului. ANP notează că ultimii doi deținuți care protestau pe acoperiș la Penitenciarul Bistrița au abandonat forma de protest la ora 3,40 și au intrat în camerele de cazare, fără manifestări violente.
 
Între timp, ministrul Justiţiei Raluca Prună recunoaşte că nu este mulţumită de prestaţia conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dar spune că în acest moment când în penitenciare sunt revolte, nu ar fi oportună o schimbare.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii