Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:08 19 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul „Statutul elevului” a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației (document)

ro

18 Jun, 2016 12:30 1411 Marime text
Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a lansat în dezbatere publică proiectul „Statutului elevului”.
 
Acest document reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional.
 
Proiectul a fost elaborat de Ministerul Educației în colaborare cu Consiliul Național al Elevilor și alte organizații reprezentative ale elevilor și este fundamentat pe respectarea valorilor comunității școlare și ale sistemului educațional: accesul liber și gratuit la educație de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia în mod echitabil de resursele materiale și educaționale furnizate de sistemul educațional, onestitatea intelectuală, sprijinirea gândirii critice, respectarea demnității tuturor membrilor comunității școlare, respectiv deschiderea instituțională pentru schimbări constructive, se arată pe site-ul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.
 
Drepturile elevilor au fost structurate în următoarele categorii: educaționale, de asociere și exprimare, drepturi și modalități de recompensare. Documentul prevede, de asemenea, îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare, în funcție de gravitatea acestora.
 
Un statut al elevului reprezintă un demers necesar în asumarea de către comunitatea școlară a rolului pe care trebuie să îl aibă elevii în sistemul național de educație. Ce este important: proiectul vine atât cu drepturile, cât și cu obligațiile pe care aceștia le au. Statutul a fost elaborat în întâlniri succesive cu reprezentanții elevilor și îmi doresc ca la finalul consultării publice să avem un document robust, reprezentativ pentru învățământul preuniversitar, se mai arată pe site-ul ministerului.
 
Astfel, colectarea opiniilor și a sugestiilor pe marginea acestui proiect se va desfășura în perioada 17 iunie - 4 iulie.
 
Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a mai transmis că mai toți cei interesați să se implice în acest dialog public sunt invitați să transmită pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro propuneri și observații vizând structura și conținutul documentului lansat în dezbatere publică.
 
Pentru a putea citi proiectul „Statutul Elevului” integral, accesați secțiunea „Documente”. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii