Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:38 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesiune religioasă pe străzile Constanţei

ro

27 Nov, 2013 10:24 1064 Marime text


  Joi, 28 noiembrie, de la ora 17.00, va sosi în Constanța racla cu moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, adusă de la Tesalonic (Grecia) de către IPS Panteleimon, Mitropolit de Theoupoleos.

  Întâmpinarea lor se va face în fața Sălii Sporturilor, de unde credincioșii, preoții și oaspeții din Grecia vor pleca în procesiune spre Catedrala Arhiepiscopală pe traseul: Sala Sporturilor – Bdul. Tomis – str. Traian – Valea Portului – Catedrală.

Pe toată durata desfășurării procesiunii fanfara marinei militare va intona cântece patriotice. De asemenea, soldații vor avea torțe aprinse.


Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost fiul prefectului cetății Tesalonicului, în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Părinții săi erau creștini în taină, iar după moartea tatălui a preluat funcția de prefect. Întors victorios dintr-o campanie militară, Galeriu a poruncit să fie aduse ofrande zeilor. Refuzând să se închine idolilor, Dimitrie a fost întemnițat. Supărat că Dimitrie l-a binecuvântat pe Nestor înaintea luptei cu Lie, împăratul a ordonat uciderea lui Dimitrie. Văzând soldații intrând în celulă, mucenicul și-a descoperit coasta pentru a fi împuns cu sulița. A fost martirizat pe la anul 306.

Ti-a placut articolul?

Comentarii