Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:24 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prioritățile miniștrilor lui Cioloș pentru anul acesta

ro

15 Jan, 2016 23:02 765 Marime text
 
Guvernul a dat publicităţii, astăzi, priorităţile strategice şi planurile de acțiuni sectoriale ale fiecărui minister, pentru anul 2016. Documentele publicate pe site-ul Executivului cuprind planul și harta strategiei pentru fiecare minister.

Priorităţi Ministerul Justiţiei

Ministerului Justiţiei are, pentru anul 2016, trei priorităţi majore, legate de strategia de dezvoltare a sistemului judiciar, stategia naţională anticorupţie şi operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.Astfel, în ceea ce priveşte Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar, Ministerul Justiţiei urmăreşte să finalizeze planul de acţiune operaţional în perioada ianuarie - aprilie 2016. Totodată, în ceea ce priveşte strategia anticorupţie, ministerul urmăreşte să identifice, „cât mai adecvat", domeniile care sunt expuse riscului de corupţie, în perioada ianuarie-iunie, dar şi să elaboreze o nouă Strategie Naţională Anticorupţie pentru perioada 2016 - 2020.

Referitor la operaţionalizarea Ageniţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Ministerul Justiţiei vrea alcătuirea Consiliului de Coordonare, în perioada ianuarie-martie, încheierea protocoalelor inter-instituţionale, în martie-aprilie, angajarea personalului, pentru care s-au alocat 4.506.000 de lei, în perioada martie-iunie, dezvoltarea versiunii intermediare a unei aplicaţii IT cu sprijinul bugetar al Programului de Cooperare Elveţiano-Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale din cadrul Europei extinse (3.623.000 de lei), în perioada iulie-octombrie şi inventarul naţional al capacităţii de stocare al bunurilor sechestrate, pentru care se vor aloca 3.000.000 de lei pentru bunuri, servicii şi chirii, în iulie-octombrie.

Priorităţi Minsterul Afacerilor Externe

Priorităţile Ministerului Afacerilor Externe (MAE) vizează pregătirea exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, în semestrul II 2019, începând din luna februarie 2016, urmând ca etapa de evaluare să aibă loc în luna octombrie 2016, promovarea obiectivelor de strategie energetică în plan regional, relaţia cu R. Moldova şi consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.

Totodată, un obiectiv global asumat de minister este relansarea diplomației economice prin restructurarea în cadrul MAE a Departamentului de Diplomație Economică, până în octombie 2016 este al doilea obiectiv global asumat de minister. Pentru atingerea acestui obiectiv MAE va avea consultări cu reprezentanţii companiilor şi IMM-urilor din România, pentru a cunoaşte interesele româneşti şi a le promova în acţiunile externe, va structura împreună cu celelalte ministere setul de proiecte economice de interes pentru România, care vor fi promovate în cadrul parteneriatelor strategice, potrivit Mediafax.

O altă prioritate, potrivit documentului, este continuarea procesului de reformă consulară, în perioada ianuarie - octombie 2016, la acest capitul se au în vedere finalizarea Sistemului Integrat Consular, E-Cons şi Sistemul naţional de informaţii privind vizele-SNIV, promovarea în mediul asociativ românesc din străinătate și în mass- media din România a proiectelor MAE de îmbunătăţire a serviciilor consulare, inclusiv prin campanii tematice. MAE are în vedere extinderea reţelei consulare prin operaționalizarea sau înfiinţarea unor oficii şi birouri consulare (Bari, Manchester, Stuttgart și Solotvino, precum şi noi oficii consulare în Spania).

Priorităţi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni îşi propune, la capitolul obiective globale, îmbunătățirea activităţii Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (lansare în luna ianuarie, finalizare în luna martie 2016). Astfel, un obiectiv este crearea unui Consiliu Consultativ Mass-Media România – Republica Moldova, acordarea unui regim de gratuitate pentru anumite ştiri furnizate presei din Republica Moldova şi organizarea unor stagii de pregătire pentru jurnaliştii din Republica Moldova.

Obiective strategice: lansarea unei platformei online de depunere a proiectelor de către mediul asociativ românesc, elaborarea unui nou ghid de finanţare care să vină în sprijinul solicitanţilor, întărirea legăturilor culturale cu comunităţile istorice românești (lansare în luna ianuarie, finalizare în luna octombrie 2016), iniţierea demersurilor privind înfiinţarea unor centre culturale/de informare româneşti în comunităţile istorice (Albania - K-orcea, Republica Moldova - Bălţi şi Chişinău, Ucraina- Ismail, Serbia-Valea Timocului) şi implemetarea spaţiului comunicaţional comun România-Republica Moldova (lansare în luna ianuarie, finalizare în luna octombrie 2016).

Priorităţi Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Interne au ca priorităţi, pentru anul acesta, creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, combaterea criminalităţii economico-financiare, a evaziunii fiscale, a corupţiei şi asigurarea unui mediu de afaceri competitiv, combaterea criminalităţii organizate, transfrontaliere, a terorismului şi fenomenului radicalizării, combaterea migraţiei ilegale, a traficului de persoane şi a altor riscuri cu impact asupra securităţii naţionale şi asigurarea desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile publice locale şi pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului României, a corectitudinii şi transparenţei acestora.

Astfel, prioritatea zero a Ministerului de Interne este creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, iar în acest scop se va urmări intensificarea activităţilor specifice circumscrise prevenirii şi combaterii infracţiunilor stradale, a faptelor antisociale, în zonele publice, în instituţiile de învăţământ şi mediul rural, combaterea infracţionalităţii contra persoanei, patrimoniului şi în domeniul armelor şi muniţiilor şi reducerea timpului de intervenţie la evenimente şi creşterea calităţii serviciului prestat cetăţeanului, totul cu încadrarea în limitele bugetare aprobate la Capitolul 61.01 "Ordine publică şi siguranţă naţională", în cadrul Programului 1 - "Ordine publică şi siguranţa cetăţeanului", în perioada ianuarie-octombrie.

A doua prioritate ministerului este combaterea criminalităţii economico-financiare, a evaziunii fiscale, a corupţiei şi asigurarea unui mediu de afaceri competitiv, iar pentru asta instituţia doreşte întărirea cooperării inter-instituţionale în domeniu şi eficientizarea activităţii de identificare, în vederea confiscării, a bunurilor provenite din infracţiuni, în perioada ianuarie-octombrie.

Pentru a treia prioritate combaterea criminalităţii organizate, transfrontaliere, a terorismului şi fenomenului radicalizării instituţia de resort doreşte identificare şi destructurarea reţelelor infracţionale din domeniul traficului de droguri, traficului de persoane, criminalităţii informatice, finanţării terorismului şi spălării banilor, documentarea şi investigarea manifestărilor de criminalitate transfrontalieră şi a formelor de radicalizare, creşterea gradului de pregătire a structurilor de intervenţie în domeniul antiterorist şi intervenţiilor speciale şi intensificarea şi îmbunătăţirea activităţii derulate în cadrul platformelor de cooperare existente la nivel naţional/regional/european/internaţional.

În cazul combaterii migraţiei ilegale, a traficului de persoane şi a altor riscuri cu impact asupra securităţii naţionale ministerul arată că vrea securizarea frontierei, în special a celei care este frontiera externă a Uniunii Europene, modernizarea şi asigurarea mentenanţei evolutive a sistemelor de supraveghere şi control la frontieră, operaţionalizarea Unităţii Naţionale de Informaţii despre Pasageri (UNIP) şi întărirea cooperării cu autorităţile poliţieneşti de frontieră din statele vecine, UE şi terţe.

Propuneri Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene are ca priorităţi, pentru 2016, îndeplinirea condiţionalităţilor ex-ante pentru atragerea fondurilor în exerciţiul 2014-2020 şi „transparenţă totală" în implementarea programelor şi proiectelor europene.

Ministerul Fondurilor Europene are ca prioritate strategică îndeplinire condiţionalităţilor ex-ante pentru atragerea fondurilor europene în exerciţiul 2014 – 2020, cu termen de finalizare în octombrie, transparenţă totală a implementării programelor şi proiectelor europene prin publicarea pe site-ul ministerului a informaţiilor relevante despre gestionarea FESI 2014 – 2020 (Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii) şi prin crearea unui cadru prin care MFE să aibă un rol activ în punerea programelor în practică, cu termen de finalizare octombrie.

Potrivit planului de aţiuni sectoriale, prezentat de Guvern, pe lista de priorităţi ale MFE mai figurează sprijinirea beneficiarilor prin simplificarea procedurilor de implementare, standardizarea documentelor şi întâlniri între reprezentanţi ai ministerului şi structuri regionale ale proiectelor finanţate, cu termen de finalizare în octombrie.

De asemenea, ministerul vizează accelerarea implementării programelor FESI 2014 – 2020 prin finalizarea acreditării pentru autorităţile implicate în gestionarea FESI, cu termen de finalizare iunie, lansarea apelurilor de proiecte şi contracararea proiectelor aprobate conform calendarului până în octombrie şi revizuirea cadrului normativ şi procedural privind proiectele de infrastructură mare, până în aprilie.

Finalizarea Sistemului Electronic de Gestionare a Programelor şi Proiectelor Europene până în aprilie şi finalizarea tuturor funcţionalităţilor sistemului până în octombrie se regăseşte pe lista priorităţilor stabilite de minister.

Priorităţi Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei şi-a propus, în 2016, cinci obiective strategice, printre care extinderea la scară națională a învățământului profesional dual, măsuri de creştere a ratei de absolvire a şcolii şi de promovare a bacalaureatului, dar şi simplificarea prevederilor privind recunoașterea diplomelor, potrivit Mediafax.

Un alt obiectiv al ministerului este şi  „Implementarea Strategiei de Cercetare Dezvoltare și Inovare (2014-2020) pentru specializare inteligentă", care se va pune în aplicare pe baza a două proiecte: "Stabilirea sistemului de monitorizare și evaluare" şi „Dezvoltarea mecanismului de «descoperire antreprenorială» pentru operaționalizarea strategiei".

De asemenea, Ministerul Educației are în vedere transparentizarea finanțării și adoptarea metodologiei de finanțare a universităților de stat pentru 2016.

Priorităţi Ministerul pentru Dialog Civic

Printre priorităţile Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) se numără: creşterea transparenţei în managementul public şi al procesului decizional, promovarea priorităţilor strategice de guvernare, creşterea transparenţei şi a încrederii în procesul de selectare a reprezentanţilor societăţii civile în structurile consultative ale autorităţilor centrale şi dezvoltarea şi structurarea unui cadru permanent de consultare şi dialog a societăţii civile organizate şi a cetăţenilor, dar şi îmbunătăţească cadrul legal existent.

Priorităţi Ministerul Culturii

Pe lista priorităţilor Ministerului Culturii, pentru anul 2016,  se numără obţinerea finanţării şi demararea procedurilor pentru construcţia în Bucureşti a unei săli de concerte şi începerea lucrărilor de consolidare la Muzeul Ţăranului Român, la Muzeul Naţional de Istorie a României şi la Palatul Cantacuzino, cât şi a Muzeului Naţional „George Enescu".

Priorităţi Ministerul Transporturilor

Printre priorităţile strategice ale Ministerului Transportului se regăsesc: reorganizarea companiilor din subordine prin reformă instituţională, consolidarea sistemului de guvernanţă corporativă, dezvoltarea infrastructurii de transport, îmbunătăţirea capacităţii de coordonare, planificare strategică şi gestionare a activităţii curente aferente sectorului de transport, identificarea activităţilor care generează pierderi în companiile din subordinea şi coordonarea sa, creşterea calităţii serviciilor pentru transportul feroviar de călători, îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei în circulaţia cu metroul, dar şi creşterea numărului de zile de navigaţie pe Dunăre, potrivit Agerpres.

La capitolul infrastructură, documentul notează ca prioritare o serie de proiecte, printre care se numără demararea implementării proiectelor autostrăzilor Sibiu - Piteşti (lungime 116 kilometri, cu o valoare totală multianuală de 2,075 miliarde de euro) şi Suplacu de Barcău - Borş (lungime 74 km, valoare totală multianuală 92 milioane de euro), elaborarea DTE pentru proiectele Braşov - Comarnic (lungime 58 km cu o valoare totală multianuală de 1,237 miliarde de euro) şi autostrada Nădăşelu - Suplacu de Barcău (lungime 93 km, valoare totală multianuală 115 milioane de euro), continuarea lucrărilor pentru proiectul de cale ferată (CF) Sighişoara - Simeria (lungime 167 km cu o valoare totală multianuală de 419 milioane de euro), demararea implementării proiectelor de modernizare a liniilor de cale ferată Radna - Gurasada - Simeria (lungime 142 km, valoarea totală multianuală de 897 milioane de euro), Braşov - Sighişoara (lungime 128 km cu o valoare totală multianuală de 887 milioane de euro). 

Totodată, sunt prevăzute continuarea implementării proiectelor de autostradă cu lucrări de execuţie în curs: Timişoara - Lugoj (lotul 2 - lungime 25,6 km, cu o valoare totală multianuală 116,65 milioane de euro), Lugoj - Deva (loturile 2, 3, 4 - lungime 71,8 km, cu o valoare totală multianuală 430 milioane de euro), Sebeş - Turda (loturile 1, 2, 3,4 - lungime 70,27 km, cu o valoare totală multianuală de 546,03 milioane de euro), Câmpia Turzii - Ogra - Tg. Mureş (lungime 2,12 km, cu o valoare totală multianuală de 346,44 milioane de euro), dar şi demararea procedurii de selecţie a executantului pentru Centura Bucureşti Sud. 

În ceea ce priveşte domeniul creşterii calităţii serviciilor pentru transportul feroviar de călători, ministerul doreşte implementarea de servicii feroviare pentru transportul de călători cu trenuri care au viteze sporite pe rutele modernizate Bucureşti - Braşov şi Bucureşti - Constanţa (Mangalia) şi organizarea procedurii de achiziţie publică de material rulant + alte servicii. 

În cazul metroului, Ministerul Transporturilor are în vedere organizarea procedurii pentru achiziţia de material rulant, înlocuirea căii de rulare şi instalaţii pe interstaţii, finalizarea magistralei de metrou M4 şi continuarea lucrărilor la magistrala M5. 

Pentru creşterea numărului de zile de navigaţie pe Dunăre, documentul prevede îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre (studiu de fezabilitate Fast Danube, - total multianual 5,25 milioane de euro), demararea proiectului FAIRway - achiziţii utilaje, echipamente şi servicii (valoare totală multianuală proiect 8,5 milioane de euro), îmbunătăţirea adâncimilor de navigaţie a punctelor critice ale Dunării (13,6 milioane de lei buget) şi demararea proiectului SWIM, cu o valoare totală multianuală de 15 milioane de euro. 

Priorităţi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale 

Pe lista priorităţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru 2016 sunt: stabilirea unei strategii pentru crearea unui sistem de irigaţii modern adaptat cerinţelor actuale, gestionarea eficientă şi eficace a FEGA, FEADR şi FEPAM, sitmularea agriculturii de mijloc prin promovarea fermelor de familie, a asocierii agricultorilor şi a lanţurilor scurte de desfacere a produselor agricole, promovarea produselor de calitate şi cu valoare adăugată mare, de genul produs montan şi produs în fermă, pentru care există un buget de 182,9 milioane lei, încurajarea transferului inter-generaţional în agricultură prin folosirea oportunităţilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (instalarea tinerilor fermieri, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, schema pentru micii fermieri). 

MADR intenţionează ca până în martie 2016 să fie stabilit un serviciu de comerţ exterior în cadrul ministerului, iar până în luna iunie să promoveze programe europene pentru încurajarea accesării de către producătorii români. Sursa: Agerpres
Sursa foto: bzi.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii