Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:11 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul ministru despre gazele de şist Explorările nu se fac prin fracturare hidraulică

ro

19 Aug, 2013 07:27 1353 Marime text
Premierul Victor Ponta a subliniat duminică seara, invitat la Antena 3, că explorările pentru gaze de şist nu se fac prin fracturare hidraulică, astfel încât ele nu sunt periculoase. Întrebat dacă se va ajunge la exploatarea rezervelor de gaze de sist, şeful Executivului a arătat că această decizie va trebui luată de guvernul care va deţine puterea în 2019, când ar urma să se termine explorările şi să se decidă următorul pas.
"Dacă începem explorările, explorările nu se fac prin fracturare. Dacă avem rezerve, în 2019, guvernul de atunci va decide dacă va merge în continuare", a declarat Ponta.
Ponta a mai afirmat că, în ceea ce priveşte disputa privind siguranţa exploatării gazelor de şist, după ce va începe exploatarea lor în Europa, lucru care nu se face la ora actuală, se va vedea dacă metodele sunt sigure sau nu.

Unda verde pentru explorarea gazelor de şist în România

Compania americană Chevron a primit recent undă verde pentru a amplasa sonde de explorare a gazelor de şist în zonele Vaslui şi Dobrogea. Grupul energetic american a obţinut anul acesta avizele necesare de la Ministerul Mediului. 
Pe 11 iulie, Chevron a primit acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorarea gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui.
De asemenea, în luna aprilie, Chevron obţinuse avizul pentru explorarea gazelor de şist în regiunea Dobrogea.
Una dintre mizele energetice majore ale României este exploatarea eventualelor rezerve comerciale de gaze de şist. Poziţia PDL/Traian Băsescu a fost fermă de la începutul dezbaterii publice, guvernele Boc şi Ungureanu aprobând în 2012 acorduri de concesiune pentru compania americană Chevron. USL a criticat însă începerea prospecţiunilor şi a folosit subiectul chiar la moţiunea de cenzură în urma căreia guvernul Ungureanu a fost demis. Mai mult, guvernul Ponta 1 a instituit un moratoriu care a stopat orice activitate în domeniul gazelor de şist în primele zile de mandat. La opt luni distanţă, premierul Ponta îşi schimba radical poziţia: "ideea gazelor de şist trebuie tratată serios pozitiv".
Citeste aici Cum s-a schimbat pozitia USL fata de gazele de sist. De la motiune de cenzura pina la idee care trebuie tratata "serios pozitiv"
Sursa: Hotnews.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii