Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:06 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul comunei Şcheia și un ofiţer de poliţie judiciară, sub control judiciar

ro

27 May, 2016 15:16 1029 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de astăzi, față de inculpaţii:
 
Vasile Andriciuc, primar al comunei Şcheia, judeţul Suceava, pentru săvârşirea infracţiunilor de două infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite și două infracţiuni de fals intelectual;
 
Luminiţa Rîşca, secretară a Primăriei comunei Şcheia, judeţul Suceava, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, două infracţiuni de fals intelectual, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, complicitate la  infracţiunea de luare de mită și dare de mită;
 
Constantin Cucerca, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită trafic de influenţă.
         
În cazul primarului Vasile Andriciuc şi a secretarei primăriei Luminiţa Rîşca,  între obligaţiile impuse prin controlul judiciar figurează aceea de a nu  exercita profesia, meseria sau de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.
 
Din ordonanța de dispunere a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
 
În primăvara şi toamna anului 2013, inculpatul Andriciuc Vasile, în calitate de primar al  comunei Şcheia, judeţul Suceava, a pretins şi primit de la denunţător, prin intermediar, în două tranşe, suma totală de 4.000 lei, pentru a-și exercita influenţa pe lângă consilierii locali, în vederea adoptări unei  hotărâri de către  Consiliul local al comunei Şcheia, prin care s-a încuviinţat înstrăinarea prin vânzare către denunţător a unui teren de 7,2 hectare care aparţinea primăriei. Pentru a obţine votul majoritar în consiliul local, denunţătorului i s-a pretins anterior suma  de 10.800 euro.
 
Ulterior, hotărârea de consiliu a fost atacată de Instituţia Prefectului la instanţa de contencios administrativ, fiind desfiinţată ulterior.
 
Pentru a-l sprijini pe denunţător în relaţia cu primarul Andriciuc Vasile şi pentru  a introduce pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local propunerea de vânzare a unor suprafeţe de teren, inculpata Rîşca Luminiţa a primit, în mod repetat, în perioada  primăvara anului 2013 - aprilie 2016, de la denunţător, contravaloarea produselor pe care şi le achiziţiona (în valoare totală de aproximativ 15.000 lei), în principal, de la hipermarketuri din municipiul Suceava.
 
Ulterior, primarul Andriciuc Vasile a acceptat încheierea, în condiţii de nelegalitate, a unui contract de concesiune antedatat (nr. 3109/20.05.2011) pentru o suprafaţă de 79 de hectare păşune exploatată de denunţător, contract încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează atribuirea prin licitaţie publică a suprafeţelor cu destinaţia de păşune. Contractul era antedatat, angaja în raporturi juridice Primăria Comunei Şcheia, jud. Suceava, cu consecinţe păgubitoare pentru persoanele ce ar fi putut participa şi aveau dreptul să participe la licitarea suprafeţelor de teren cu destinaţia de păşune, aceasta în condiţiile în care, sub acelaşi număr, exista deja încheiat şi înregistrat un contract de concesiune pe numele altei persoane. Proiectul de contract a fost întocmit de secretara Primăriei Rîşca Luminiţa, cea care l-a şi avizat spre legalitate şi semnat de către primar.
 
În toamna anului 2013, primarul Andriciuc Vasile  a pretins şi primit, prin intermediar, de la martorul denunţător, 11 ovine în valoare de 3.600 euro, în schimbul cărora a încheiat, fără nicio altă formalitate, un contractul de arendă pentru suprafaţa de 93 hectare de păşune, contract nr. 683/11.02.2013.
 
Şi acest contract de arendare a fost antedatat, nefiind întocmit nici după Legea nr. 214/2011 şi nici după prevederile OUG nr. 34/2013, întrucât ambele texte normative care reglementează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor nu prevăd arenda ca formă a posesiei vreunei suprafeţe de păşune, legea prevăzând doar 2 situaţii, şi anume concesiunea sau închirierea, supuse ambele procedurii licitaţiei.
 
Pentru că în temeiul contractului de arendă nu puteau fi primite subvenţii, Rîşca Luminiţa a întocmit un proiect de contract de concesiune fără să existe vreo vreo hotărâre de consiliu local privind scoaterea la licitaţie, dar  purtând acelaşi număr 683/11.02.2013. Acesta a fost semnat de primar şi avizat pentru legalitate de secretara primăriei.
 
În luna noiembrie 2015, în contextul deschiderii, la Poliţia Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, a unui dosar penal ca urmare a unei plângeri în legătură cu modalitatea de concesionare, de către Primăria Şcheia, a unor terenuri, inculpatul Cucerca Constantin, ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Suceava, a  pretins de la  Rîşca Luminiţa şi de la denunţător achiziţionarea unei suprafeţe de 2 hectare teren, pentru o rudă, promiţând că, în schimb, va tergiversa efectuarea activităţilor de urmărire penală din dosarul respectiv.
 
La data de 26.04.2016,  inculpatul Cucerca Constantin  a pretins de la denunţător  suma de 3.000 lei, pentru a-i remite unui alt ofiţer de poliţie, astfel încât acesta să continue demersurile de tergiversare a cauzei pe care ar fi urmat să o preia ca urmare a pensionării lui Cucerca Constantin.
 
Întrucât problemele legate de suprafaţa de 79 ha erau incerte, dată fiind existenţa în paralel a două contracte de concesiune, ca şi a altor sesizări pe rolul Prefecturii Suceava – Corpul de control al prefectului, cât şi pe rolul organelor de urmărire penală, la data de 28.12.2015, primarul Andriciuc Vasile a pretins, prin intermediar, o sumă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 euro, pentru a face demersuri conform competenţelor sale, astfel încât suprafaţa de teren să îi fie reatribuită denunţătorului.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii Andriciuc Vasile, Rîşca Luminiţa şi Cucerca Constantin  trebuie să respecte următoarele obligaţii:
 
a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Poliţia Mun. Suceava, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de anumite persoane menţionate în ordonanţele de control judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
g) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
 
Inculpaţilor li se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
În prezenta cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
              
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii