Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:48 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima prelevare de plămân a fost realizată la Baia Mare

ro

17 Jun, 2016 22:47 1781 Marime text
Spitalul Județean de Urgență "Dr. Constantin Opriș" Baia Mare a anunţat că a înregistrat o nouă premieră medicală. Mai exact, a fost realizată prima prelevare de plămân. Dr. Andrei Mureșan, medic-Șef Secție Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a explicat că, până în prezent, pacienții din România aflați pe lista pentru transplant de plămâni sunt într-un număr foarte mic, motiv pentru care transplanturile se fac în afara granițelor țării.
 
Între Agenția Națională de Transplant (ANT) România și Eurotransplant s-a încheiat un contract de colaborare, care prevede ca spitalele din România să furnizeze plămânii către Eurotransplant, iar pacienții români să beneficieze de transplant la Viena.
 
Prelevarea de organe a avut loc ieri, la această operațiune participând echipe medicale de la București și Cluj pentru prelevarea inimii și a rinichiului, precum și un echipaj format din trei medici de la AKH Austria, care au prelevat plămânul. Coordonatorul transplantului din partea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare a fost dr. Adriana Stoicovici, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, iar KDP a fost Dr. Andrei Mureșan, medic-șef Secție Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
 
În ultimii trei ani, la SJU Baia Mare s-au prelevat inimă, ficat, rinichi și țesuturi, însă acum este prima dată când, de la un pacient aflat în moarte cerebrală, se prelevează și plămânul, se arată într-un comunicat al instituţiei medicale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii