Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:58 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima duminică a lunii aprilie sau Ziua NATO în România. De când e celebrată

ro

05 Apr, 2015 08:28 907 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, astăzi, 5 aprilie 2015, a Zilei NATO în România.
 
Aderarea la Alianța Nord-Atlantică, în aprilie 2004, a reprezentat un moment marcant în istoria ţării noastre, semnificând realizarea unui deziderat major de politică externă, care a beneficiat de întreg sprijinul societății românești.
 
"În 2015, România va urmări consecvent întărirea solidarității Aliate, consolidarea relației transatlantice, precum și promovarea în continuare a valorilor euro-atlantice în vecinătate în scopul asigurării unui mediu de securitate stabil și predictibil. ‎Situația de securitate la nivel internațional și, mai ales, cea din vecinătatea estică și sudică a Alianței, impune ca NATO să se concentreze asupra dezvoltării sarcinii sale originare, cea privind apărarea colectivă", se arată într-un comunicat MAE remis azi redacţiei.
 
În cadrul reuniunii la vârf NATO de la Praga din anul 2002, delegaţia României a primit invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. Această decizie istorică a reprezentat un moment de referinţă, care a marcat trecerea într-o nouă etapă – iniţierea procesului de negociere.

Data de 29 martie 2004 a consfinţit depunerea instrumentelor de ratificare de către ţara noastră la Departamentul de Stat american, SUA fiind depozitarul Tratatului Alianţei Nord-Atlantice (Washington, 1949), iar la 2 aprilie 2004 s-a desfăşurat, în cadrul reuniunii ministeriale Aliate, ceremonia arborării drapelului ţării noastre la Cartierul General al NATO.
 
În baza Legii 390/2004, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

Sursă foto: www.semperfidelis.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii