Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președinții de Consiliu Județean vor fi aleși prin vot direct de cetățeni. Decizia luată de Guvern prin OUG

ro

03 Jun, 2019 15:41 1471 Marime text
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede alegerea preşedinţilor de Consiliu judeţean prin vot direct de către cetăţeni, a anunţat, luni, vicepremierul Daniel Suciu citat de Agerpres.ro

"Astăzi am adoptat o ordonanţă de urgenţă care cred că este foarte bine-venită. Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm cu toţii este că votul este esenţa democraţiei şi atât timp cât oamenii au posibilitatea să îşi aleagă direct reprezentanţii trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. Până astăzi exista o diferenţă vizavi de alegerea reprezentanţilor, în special în administraţia publică locală. Dacă primarul este ales uninominal, preşedintele de Consiliu judeţean era ales ca urmare a votului consilierilor judeţeni. Considerăm şi am considerat că acest lucru trebuie să înceteze şi mă bucur foarte mult că astăzi Guvernul a adoptat această măsură - să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional", a declarat Suciu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.


Potrivit acestuia, funcţia de preşedinte de Consiliu judeţean este una dintre cele mai importante şi reprezentative la nivelul judeţului şi trebuie să fie aleasă direct, uninominal, prin vot secret, de către toţi cetăţenii, "tocmai pentru a legitima şi responsabiliza orice ales local din orice judeţ".

"Critica obiectivă care s-a adus modului indirect de alegere a preşedinţilor de Consiliu judeţean şi anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de-a face cu votul popular, se alegeau preşedinţii de consilii judeţene, începând de astăzi a încetat", a completat Daniel Suciu.


El a adăugat că votul "masiv" al românilor din data de 26 mai are şi un rezultat imediat - alesul local este adus "la judecata" cetăţenilor din fiecare judeţ.

"Trebuie să menţionez faptul că, în ultima perioadă, am avut consultări cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene şi am părerile a 34 de preşedinţi de Consilii judeţene reprezentând toate forţele politice. Ca o statistică, din cei 34 de preşedinţi care au trimis punct de vedere, 29 susţin această modificare a legislaţiei, iar printre aceştia sunt inclusiv reprezentanţi ai partidelor care astăzi sunt în Opoziţie", a informat Suciu.


El a menţionat totodată că nu va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă Codul administrativ, până nu va veni avizul Consiliul Economic şi Social, care, în şedinţa de săptămâna aceasta, a amânat luarea în discuţie a proiectului. 

Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii