Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:37 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit în Kosovo cu militarii români

ro

08 Nov, 2014 17:54 1432 Marime text
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, sâmbătă, în Kosovo, cu militarii români, cărora le-a spus că este bine ca România să fie prezentă în continuare în regiune deoarece poate avea un rol important în menţinerea păcii şi a dialogului, neavând conflicte nici cu kosovarii albanezi, nici cu cei sârbi, relatează Mediafax.
 
"În Kosovo, şi din punct de vedere al angajamentului nostru, cred că este bine să fim prezenţi şi vom fi prezenţi în continuare, pentru că România poate să joace un rol important în păstrarea păcii şi a dialogului. Noi nu suntem văzuţi ca inamici nici de către kosovarii albanezi, nici de către kosovarii râsbi, pentru că nu am fost niciodată duşmanii lor în vreun fel", a spus Ponta militarilor români din Kosovo.
 
El a adăugat că speră ca în curând să nu mai fie nevoie de prezenţa în zonă a forţelor de menţinere a păcii, arătând însă că "probabil va mai dura puţin". Ponta le-a mai transmis militarilor că se încearcă asigurarea unui "statut pe termen lung" din punct de vedere financiar pentru militarii care se întorc din teatrele de operaţie.
 
România participă în prezent la misiunea KFOR cu 68 de militari, la care se adaugă încă 128 de militari ca rezervă strategică. Armata României se află în provincia Kosovo, din martie 2000.
 
În urmă cu un an, după ce se pronunţase în favoarea unei recunoaşteri rapide a independenţei Kosovo, premierul Ponta, aflat la Washington, i-a spus vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, că în 2014 "nu se va întâmpla nimic" în ceea ce priveşte recunoaşterea Kosovo, dar că în 2015 România va avea o poziţie coordonată cu partenerii internaţionali.
 
Ulterior, aflat la Tirana, în Albania, Ponta a afirmat că nu susţine o parelelă între Crimeea şi Kosovo şi că problemele din regiune se vor rezolva atunci când Serbia şi Kosovo vor deveni state membre UE.
 
Preşedintele Traian Băsescu însă, comentând la acel moment situaţia din Crimeea şi din regiune, afirma: "Poate şi premierul întelege că nu mai trebuie dat semnalul «Lăsaţi să plece preşedintele că recunosc eu Kosovo imediat»".
 
El arăta, referitor la situaţia din Ucraina, că ne aflăm în faţa unui precedent, nu neapărat identic, şi anume cel din Kosovo. "Autorităţile locale din Crimeea se cramponează de el, în votul dat cu privire la independenţa Crimeei, şi anume precedentul Kosovo", a spus şeful statului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii