Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiat la Cannes, Berlin şi Veneţia Regizorul Francesco Rosi a murit la vârsta de 92 de ani

ro

10 Jan, 2015 18:32 1611 Marime text
 
Regizorul italian Francesco Rosi, autorul unor filme celebre precum „Il Caso Mattei”, recompensat cu trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes din 1972, a murit, astăzi, la Roma, la vârsta de 92 de ani, a anunţat presa italiană, citată de lefigaro.fr, relatează Mediafax.

Potrivit Corriere della Sera, citat de Mediafax, regizorul şi scenaristul, care era imobilizat la pat de mai multe săptămâni din cauza unei bronşite, a murit în somn.

Francesco Rosi s-a născut pe 15 noiembrie 1922 la Napoli şi, după studii de drept, a intrat imediat în industria spectacolelor, mai întâi în teatru, apoi, progresiv, în cinematografie, unde a fost încă din 1948 asistentul lui Luchino Visconti la filmul „Pământul se cutremură/ La Terra Trema". Colaborarea sa cu Visconti continuă şi la alte proiecte, mai ales la filmul „Bellissima", la care a fost şi scenarist. A fost considerat un maestru al filmelor-anchetă, iar capodopera sa „Salvatore Giuliano", un lungmetraj despre un bandit sicilian, i-a adus succesul la scară internaţională. Pentru acest film a fost recompensat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin în 1962.

Sursa: Mediafax
Sursa foto: olivierpere.wordpress.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii