Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:49 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciu uriaş, după o decizie a CCR. Ce spune Kovesi despre milioanele de lei pierdute

ro

07 Feb, 2018 12:15 686 Marime text
148 de milioane de euro este prejudiciul din dosarele de abuz în serviciu închise anul trecut de procurorii DNA că urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu, informază Digi 24.

În toate cazurile s-a constatat că autoritățile centrale sau autoritățile locale au pierdut bani prin încălcarea legislației secundare. Este un calcul făcut de Direcția Națională Anticorupție (DNA), care se întreabă dacă autoritățile păgubite au făcut demersuri administrative pentru recuperarea pagubei.

Laura Codruța Kovesi, procuror-șef DNA: „Reamintesc decizia CCR din 2016 privind infracţiunea de abuz în serviciu prin care s-a declarat constituţional în măsura în care sintagma în mod defectuos se înţelege cu încălcarea legii. Din acest motiv procurorii pot să investigheze doar acele fapte de abuz în serviciu în care s-a încălcat legislaţia primară, respectiv o lege sau o ordonanţă.

Din acest motiv procurorii pot investiga doar încălcarea legislației primare, în multe cauze am constatat că unele fraude s-au făcut pe încălcarea legislației secundare. O primă concluzie este că procurorii nu mai pot acționa în astfel de practici ilegale, să vedem cum va fi societatea apărată. Din acest motiv, privatizările făcute în baza unor HG nu mai pot fi investigate.

148 de milioane de euro era prejudiciul în 275 de dosare de acest tip care au fost închise anul trecut. Rămâne de văzut cum vor fi recuperați banii. În câte cazuri celelalte instituții au demarat procedurile pentru recuperare, s-au stabilit răspunderi disciplinare? Ce se întâmplă cu cele 148 de milioane de euro?”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii