Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:26 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preferaţi săpunurile antibacteriene? S-ar putea să fiţi dezamăgiţi

ro

16 Sep, 2015 22:10 655 Marime text
Săpunurile antibacteriene pe bază de triclosan, considerate un produs controversat, nu sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite pentru dezinfectarea mâinilor, conform unui studiu publicat astăzi în revista de specialitate ”The Journal of Antimicrobial Chemotherapy”, scrie AFP. Pentru a demonstra acest lucru, echipa doctorului Min-Suk Rhee de la Korea University din Seul a examinat efectele triclosanului, cel mai comun dezinfectant din săpunurile antibacteriene, asupra bacteriilor de pe mâini, scrie Agerpres.
 
Cercetătorii au testat acest ingredient chimic pe 20 tulpini de bacterii (de exemplu, E. coli, Salmonella, Staphylococcus aureus ...) cu ajutorul a 16 voluntari adulți și au comparat eficacitatea săpunurilor obișnuite și a celor antibacteriene în eliminarea microbilor de pe mâini.  Ei au expus bacteriile la triclosan timp de 20 secunde, la o temperatură ambiantă de 22 de grade Celsius, precum și la o temperatură mai caldă, recreând în laborator condițiile pentru spălarea mâinilor din viața de zi cu zi.
 
Pentru testele lor, cercetătorii au folosit o concentrație de triclosan de 0,3%, maximul permis în Uniunea Europeană, Canada, Australia, China și Japonia, a precizat sursa citată. Voluntarii s-au abținut să recurgă la săpunuri antibacteriene timp de cel puțin o săptămână înainte de testul comparativ, iar apoi s-au spălat bine pe mâini timp de 30 de secunde cu două tipuri de săpun și s-au clătit cu apă fierbinte. Anterior, pe mâinile lor au fost așezate bacterii.
 
Potrivit studiului, "nu există nici o diferență semnificativă între efectele bactericide ale unui săpun obișnuit și cele ale unui săpun antibacterian atunci când le utilizăm în condițiile vieții reale". Triclosan este un agent antibacterian folosit mult timp în multe dintre produsele de igienă (săpun, pastă de dinți, deodorante) și în produsele cosmetice.
 
După publicarea studiilor legate de triclosan referitoare la cazurile de rezistență la antibiotice și dereglări hormonale, autoritățile din domeniul sănătății din SUA au decis să reexamineze nivelul de siguranță al acestei substanțe, ceea ce ar putea duce la restricții cu privire la utilizarea acesteia.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii