Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea unui român pus să cerșească la Atena pentru niște țigani din Constanța

ro

26 Aug, 2011 14:46 1926 Marime text

Şeful unei reţele de cerşetorie şi-a construit o vilă impunătoare în Constanţa. Aurel Pastia, un tânăr care are un braț amputat, povestește cum a fost exploatat de acesta în Grecia.

Fără perspective de sprijin din partea statului român, un tânăr constănţean, Aurelian Pastia, care are un braţ amputat în urma unui accident mai vechi, a căzut pradă unui clan de romi şi a fost trimis la cerşit în capitala Greciei, Atena. În prima lună, Aurelian a "produs" din cerșetorie 1.500 de euro dar, după ce a plătit chiria, curentul electric, apa şi mâncarea a mai rămas cu 480 de euro. Când a vrut să renunţe la viaţa de sclav, Pastia a fost eliberat de un interlop albanez.

La Constanţa, o zonă care este de mai mulţi ani placa turnantă pentru grupările de crimă organizată specializate în traficul de fiinţe umane, condamnările definitive la instanţele judecătoreşti pentru traficanţi sunt rare sau inexistente. "În anii trecuţi, instanţele din România i-au pus în libertate, în majoritate, pe cei acuzaţi de trafic de persoane", ne-a spus ofiţerul constănţean Aurelian Pavel, de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, BCCO.

La rândul său, un ofiţer de informaţii declară, sub protecția anonimatului. "Cam 10-15 % din cazurile identificate de trafic de persoane implică cerşetorie, iar recrutarea victimelor este realizată, în aproape 90% din cazuri, prin abordarea directă a victimei şi convingerea acesteia că ar fi avantajoasă o colaborare cu traficantul: ei chiar aşa îi zic: <<îţi dăm un loc de muncă>>.

Aceeaşi sursă a adăugat: "În judeţul Constanţa avem o diversitate de grupuri şi grupuleţe: avem oameni care pur şi simplu şi-au exportat nevestele sau fiicele în străinătate, dar avem şi grupuri cunoscute în mediile interlope cum este cel al lui "Miştoci" şi "Mili" de la Medgidia, care trimit oameni în nordul Italiei, sau grupul Ioan Clămparu zis Capdeporc, urmărit în prezent prin Interpol, care îşi extinsese conexiunile şi la Constanţa".

Citeşte mai mult pe http://www.evz.ro/detalii/stiri/povestea-unui-roman-pus-sa-cerseasca-la-atena-pentru-niste-tigani-din-constanta-943164.html#ixzz1W7QYvTgQ

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii