Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:56 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Povestea inedită a unui polițist (galerie foto)

ro

04 Oct, 2015 12:54 1218 Marime text
 
Polițistul Aurelian Bădulescu a reușit să combine arta de a prinde un infractor cu ajutorul sculpturii în lut. Asta îl face un artist criminalist. Astfel, în mâinile lui, lutul capătă chipul unui copil pierdut, al unui răufăcător sau a unei persoane decedate fără identitate.
 
Pasiunea poliţistului Aurel Bădulescu, originar din Deduleşti, judeţul Argeş, de a modela fizionomii, a început de copil, modelând plastilina, şi a ajuns azi, dincolo de un talent, o meserie.
 
Aurelian Bădulescu a intrat în echipa Institutului Naţional de Criminalistica în 2011. Bărbatul este absolvent al Academiei de Poliţie, a studiat şi Şcoala Populară de Artă din Râmnicu Vâlcea, a lucrat, timp de 13 ani,  în mai multe domenii ale Poliţiei Române, (judiciar, economic), dar în Laboratorul de Antropologie şi Reconstrucţie Facială din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române a pus în aplicare talentul cu care a fost înnăscut în reconstrucţie facială, portretul robot în lut şi îmbătrânirea facial, potrivit politiaromana.ro.
 
Poliţistul a participat la cursurile ţinute de Lois Gibson, în cadrul unui proiect iniţiat şi manageriat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, unde portretistul criminalist care a intrat în Cartea Recordurilor.
 
Aurelian Bădulescu reușește să realizeze reconstrucţii faciale după cranii, precum şi reconstrucţii faciale de persoane adulte, pornind de la fotografii din copilărie, mai exact îmbătrânirea facială a copiilor dispăruţi.
 
Bărbatul a urmat şi un masterat european în criminalistică, cu tema „Reconstrucţia facială – metodă de identificare a cadavrelor cu identitate necunoscută”, studii care îl ajută în munca de zi cu zi de la Institutul de Criminalistică.
 
Astfel, un success a fost soluționarea pe baza portretului robot realizat din lut a unui caz în care un bărbatului de 60 de ani, dat dispărut de către o rudă şi găsit spânzurat într-o pădure, din judeţul Gorj, pe malul Jiului, în 2012. Craniul bărbatului a fost adus la Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul I.G.P.R., unde, în baza unor succinte informaţii (vârsta de 60 de ani), Aurelian Bădulescu a realizat, din lut, portretul robot, a refăcut fizionomia feţei, reuşind reconstrucţia chipului în proporţie de peste 80%.  În urma analizelor genetice, pe baza ADN-ului mamei bărbatului, s-a concluzionat că cel găsit în pădure este una şi aceeaşi persoană cu cel semnalat dispărut, potrivit aceleiași surse.
 
În mai puţin 30 de minute, artistul criminalist poate realiza, în baza unei descrieri, un chip în lut.
 
„Mă transpun în energia omului a cărui portret îl realizez. Iar Dumnezeu creează prin mâinile mele.”, potrivit lui Aurelian Bădulesc. 


Sursa foto: politiaromana.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii