Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:33 21 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polițistul ”Catani de România” - ”În spatele fiecărei persoane condamnate, stă o soție, copii nevinovați, poate părinți bătrâni și bolnavi…”

ro

02 Jul, 2016 20:19 1696 Marime text
Traian Berbeceanu, poreclit și ”Catani de România”, a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia. A fost "Polițistul anului" în 2007 și 2013 la categoria "Combaterea Criminalității Organizate" și Polițistul anului 2013.
  
După ce a fost acuzat că a sprijinit o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, Berbeceanu a fost condamnat la închisoare. De asemenea, a reușit să dovedească că (o parte din) acuzațiile care i-au fost aduse de către procurorii DIICOT au la bază probe strânse prin influențarea denunțătorilor, manipulări și "mituiri" ale acestora. Cel puțin trei persoane implicate în acest caz (Ioan Mureșan, procurorul-șef al DIICOT, procurorul Nicolaie Cean, fost la DIICOT, acum angajat la Parchetul Tribunalului Alba, și Alin Muntean, ofițer de poliție judiciară la BCCO Alba) sunt urmărite penal
 
Berbeceanu a avut în ultimii ani mai multe plângeri penale privind modul în care a anchetat diferite dosare, acţiuni înaintate de persoane cercetate în cauzele respective.În 30 iunie, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus achitarea lui Berbeceanu în dosarul în care este acuzat de mai multe infracțiuni. Printre acestea se numără spălarea de bani, luarea de mită, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitatea la delapidare. Această ultimă decizie a magistraților de la ICCJ nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
 
Astăzi, Traian Berbeceanu a scris pe Facebook un mesaj optimist, văzându-se clar că este optimist după aflarea ultimei decizii de la ICCJ:
 
”Gânduri...
 
 Mă gândesc cu bucurie, la senținta pronunțată  de ICCJ,  joi... Cu  bucurie, pentru că s-a dovedit că nu sunt un polițist corupt, că nu am trădat vreodată, nu mi-am înșelat echipa și colaboratorii...Cu satisfacția faptului că, nu am înșelat încrederea zecilor de mii de oameni, care au crezut în nevinovăția mea...Cu mulțumirea faptului că soția și fiul meu, părinții și socrii mei, fratele și cumnatul meu, întreaga mea familie, au primit reparația morală la care aveau dreptul...Cu fericirea, dată de aceea ca echipa BCCO Alba a fost reabilitată, rezultatele obținute de-a lungul timpului, au fost reașezate în vitrina potrivită...Cu recunoștință pentru avocații mei excepționali,  care au acceptat sa mă reprezinte pro-bono, crezând cu tărie în ideea de dreptate până la capăt...Cu sentimentul profund, ca s-a facut dreptate!
Mă gândesc însă și cu tristețe...Cu tristețea firească, dată de aceea că imaginea unor instituții atât de importante, a fost afectată de toate cele întâmplate...Cu amărăciunea dată de aceea că, în acest păianjeniş mârșav, au fost băgate persoane, a căror singură vină a fost aceea de a mă cunoaşte....Cu tristețe la gândul că, în spatele fiecărei persoane condamnate, stă o familie, o soție,  copii nevinovați, poate părinți bătrâni și bolnavi...Nu pot să fiu cinic, să mă bucur de condamnarea nimănui, indiferent de fapte sau persoane...Dar nici nu pot să îmi ascund sentimentul profund, că s-a făcut dreptate!”
, a scris Berbeceanu.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii