Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţiştii au verificat peste 400 de nave în ultimele luni

ro

18 Jul, 2016 14:51 1390 Marime text
Poliţia Română a continuat, în primele 6 luni ale acestui an, acțiunile pentru siguranţa transporturilor navale, pentru combaterea fraudelor vamale şi fiscale și protejarea ecosistemului Dunării, precum şi a lacurilor interioare.

Peste 400 de firme, peste 400 de nave, 240 de ambarcaţiuni şi 70 transporturi de marfă au fost verificate de poliţişti, fiind constatate peste 200 de infracţiuni.

Combaterea traficului cu produse contrafăcute, prevenirea şi combaterea furturilor de la bordul navelor aflate în tranzit pe Dunărea interioară, a fraudelor fiscale comise prin comercializarea mărfurilor importate prin portul Constanţa Sud – Agigea, precum și verificarea măsurilor de pază luate la bordul navelor aflate în parcurile reci şi iernatice au fost liniile trasate de Direcţia de Poliţie Transporturi, prin Serviciul de Transporturi Navale, în primele 6 luni ale anului 2016.

Pentru creşterea siguranţei transporturilor navale, polițiștii de la transporturi au organizat acţiuni, pe fluviul Dunărea, pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii la regimul navigaţiei, în colaborare cu polițiștii de frontieră şi cu Autoritatea Navală Română.

Astfel, au fost efectuate 297 de controale, au fost verificate 431 de nave şi ambarcaţiuni de agrement, 36 de societăţi comerciale şi 643 de persoane, în urma cărora au fost constatate 32 de infracţiuni și aplicate 65 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 16.020 de lei.

De asemenea, pentru prevenirea şi combaterea fraudelor fiscale, polițiștii au verificat, în cooperare cu A.N.A.F., gestiunile de carburanţi de la bordul navelor aparţinând unor societăţi comerciale, având ca obiect principal de activitate transportul de mărfuri şi pasageri pe fluviul Dunărea. Au fost, astfel, constatate 2 infracţiuni de evaziune fiscală, (reprezentanţii societăţilor comerciale în cauză ar fi comercializat peste 100.000 de litri de motorină, fără a evidenţia în actele contabile aceste operaţiuni, pentru care acciza datorată bugetului de stat este de aproape 200.000 de lei).

De asemenea, polițiștii au verificat operaţiunile comerciale de import al unor mărfuri, prin portul Constanţa Sud – Agigea şi comercializarea ulterioară a acestora. Astfel, au fost verificate 70 de transporturi de marfă care au părăsit portul Constanţa Sud – Agigea şi au avut ca beneficiari 47 de societăţi comerciale din Bucureşti şi din Ilfov, fiind constatate 2 infracţiuni (folosire de acte nereale la autoritatea vamală şi punere în circulaţie de mărfuri contrafăcute). Au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 127.000 de lei şi aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, prevăzute de Legea nr.12/1990, în valoare totală de 50.500 de lei.

Totodată, în luna iunie a.c., polițiștii au verificat 17 societăţi comerciale, după realizarea formalităţilor vamale de import prin Portul Constanţa Sud, în urma cărora au întocmit 10 dosare penale, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, nefuncţionarea la sediul social declarat şi omisiunea evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate, în scopul sustragerii de la efectuare verificărilor financiare, fiscale sau vamale.

Pentru protejarea ecosistemului Dunării şi a lacurilor interioare, în perioada de prohibiţie, polițiștii au desfăşurat 343 de acţiuni şi controale pentru prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, fiind constatate 170 de infracţiuni prevăzute de O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, în urma cărora au fost cercetate 190 de persoane. Au fost verificate 361 de societăţi comerciale, 11 amenajări piscicole, 184 de ambarcaţiuni pescăreşti și 340 de autoturisme.

În urma acțiunilor, au fost aplicate 314 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 60.230 de lei, au fost ridicate, în vederea confiscării, 853 de kg. de peşte, 447 de plase monofilament  (în lungime totală de 7.316 m), 74 de plase de pescuit cu fir textil (în lungime de totală 3.170 m) şi 110 unelte de pescuit.

În ceea ce priveşte cooperarea internaţională, pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii specifice transporturilor navale pe fluviul Dunăre, Poliția Română a încheiat un parteneriat cu Directoratul Central al Poliţiei de Frontieră din Republica Bulgară. Patrule mixte formate din polițiști români și bulgari au desfășurat 45 de acţiuni comune, verificând 56 de ambarcaţiuni.

Având în vedere că în perioada sezonului estival se intensifică activităţile de agrement nautic şi creşte foarte mult numărul ambarcaţiunilor și a motovehiculelor navale, utilizate pe litoralul Mării Negre, pe fluviul Dunărea şi pe lacurile interioare, în vederea prevenirii producerii unor evenimente navale, precum şi pentru prevenirea furturilor de ambarcaţiuni sau motoare de ambarcaţiuni, Poliția Română vă recomandă:

          - Barca trebuie asigurată cu sisteme antiefracţie (lacăte, lanţuri etc.) sau prin montarea unui sistem de alarmă şi/sau a unuia de urmărire prin GPS!

          - Nu lăsaţi la bord documentele ambarcaţiunii sau actele de identitate!

          - Se interzice practicarea oricăror forme de agrement nautic în afara zonelor special amenajate şi semnalizate în acest sens!

          - Este strict interzisă utilizarea amabrcaţiunilor cu motor şi motovehiculelor nautice fără deţinerea certificatului internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement!

          - Se recomandă să nu se înoate în zonele periculoase, marcate şi balizate şi să nu se depăşească înot limitele şenalului navigabil!  

          - Este strict interzis pescuitul cu plase monofilament şi alte unelte interzise, precum şi fără deţinerea permisului/autorizaţiei/licenţei de pescuit!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii