Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:53 17 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politicienii britanici „se calcă în picioare“ către Brexit Boris Johnson sprijină o nouă campanie pentru ieşirea din UE

ro

11 Sep, 2016 20:59 633 Marime text
Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, sprijină o campanie lansată astăzi în Marea Britanie, al cărei obiectiv este de a face presiuni asupra guvernului de la Londra pentru a accelera Brexitul și pentru a respecta promisiunea de "a recupera controlul asupra legilor, frontierelor, banilor și comerțului", transmite Agerpres.

Johnson, care a pledat pentru ieșirea din Uniunea Europeană la referendumul din 23 iunie, și-a exprimat într-o înregistrare video susținerea pentru grupul "Să schimbăm Marea Britanie", condus de deputata laburistă Gisela Stuart și la care participă numeroși membri ai campaniei "Leave" (care a militat pentru ieșirea Marii Britanii din UE).

În mesajul său, șeful Foreign Office îi invită pe susținătorii și detractorii Brexitului să conlucreze "pentru a profita de șansa pe care o are această țară acum pentru a făuri noi relații interesante, cu UE și cu restul lumii". "Acum, mai mult ca oricând, trebuie să demonstrăm poporului britanic că, în calitate de politicieni, ascultăm ceea ce au ei de spus", a insistat Johnson. "Brexit înseamnă Brexit", a continuat șeful diplomației britanice, "iar asta înseamnă să punem în aplicare cerințele lor de a recupera controlul asupra legilor, frontierelor, banilor și comerțului".

La rândul ei, Stuart a declarat că "acum nu este momentul celor care vor să iasă sau al celor care vor să rămână, este momentul celor care vor să facă lucruri". "Britanicii sunt nerăbdători să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă", a spus Stuart, care a insistat că Brexitul oferă șansa de "a revizui structurile democratice și constituționale", în condițiile în care majoritatea britanicilor "și-a pierdut încrederea în partidele politice și în elita de la Westminster".

Politicienii pro-Brexit și-au intensificat în ultimele zile presiunea asupra prim-ministrului Theresa May — care la referendumul din iunie a votat în favoarea rămânerii în UE, dar cu unele rezerve—, în timp ce șefa guvernului britanic a declarat că nu se gândește să activeze articolul 50 privind "divorțul" de UE până la începutul anului 2017.

Guvernul lui May s-a distanțat în ultima săptămână de comentariile făcute de diverși miniștri pro-Brexit, precum Johnson, David Davis și Liam Fox, ceea ce sugerează tensiuni între cele două tabere, notează EFE.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii