Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:26 18 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţia locală din Constanţa, în acţiune. Peste o mie de amenzi, aplicate în şapte zile (galerie foto)

ro

09 Apr, 2019 10:26 716 Marime text
În perioada 01.04.2019 - 07.04.2019, Poliţa Locală Constanţa a aplicat 1.335 (835 înregistrate în aceeași perioadă a anului 2018) amenzi  contravenționale în valoare totală de 265.834 lei.
 
Activitățile de verificare și control s-au desfășurat independent de alte institutii și au vizat respectarea normelor legale privind menținerea curățeniei pe domeniul public al unității administrativ teritoriale, asigurarea ordinii și liniștii publice în zonele adiacente centrelor comerciale, parcurilor, în proximitatea unităților de învățământ, a piețelor agroalimentare și în cartierele de blocuri sau case, fluența circulației pe drumurile publice, protecția mediului, desfășurarea activităților de picnic, urmărirea legalității lucrărilor de construcții și a afișajului stradal, verificarea modului de desfășurare a activităților comerciale din municipiul Constanța, depistarea persoanelor care nu dețin titlu de călătorie valabil pe mijlocul de transport în comun, depistarea persoanelor care comercializează ilicit produse fără acte de proveniență și în locuri neautorizate, etc.
 
Redăm, cu titlu de exemplu, contravențiile săvârșite în mod constant:
 
OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: 447 ( 174 sancțiuni contravenționale înregistrate în perioada 01.04.2018- 07.04.2018) abateri contravenționale, în special pentru opriri/staționări care au fost efectuate neregulamentar pe arterele intens circulate din municipiul Constanța și  s-au aplicat  932 puncte de penalizare. În acest sens, recomandăm conducătorilor auto să respecte prevederile legale în zonele în care este interzisă oprirea/staționarea voluntară, în special în proximitatea stațiilor destinate mijloacelor de transport public în comun, unităților de învățământ, trecerilor pentru pietoni.

Săptămâna trecută au fost ridicate de pe domeniul public al municipiului Constanța un număr de 20 de autovehicule, ulterior, acestea au fost restituite deținătorilor legali, în conformitate cu actele normative în vigoare.
 
Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice: 137 ( 40 sancțiuni contravenționale au fost înregistrate în perioada 01.04.2018- 07.04.2018) procese verbale au fost intocmite pentru exercitarea unor acte de cersetorie, vagabondaj, consum de alcool în alte locuri decât cele permise, producerea de zgomot, scandal, încălcarea unor reguli de conviețuire socială și bună vecinătate.
 
Legea nr. 92/2007 a serviciilor de transport public local: 384 (451 sancțiuni contravenționale au fost înregistrate în perioada 01.04.2018-07.04.2018)  procese verbale de constatare și sancționare a contravenției au fost încheiate persoanelor care nu dețineau titlu de călătorie valabil pe mijloacele de transport în comun.
 
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii: au fost constatate 8 fapte contravenționale pentru executarea de lucrări de construcții fără a deține autorizație de construire sau pentru nerespectarea actului emis de autoritatatea publică locală  și a planurilor urbanistice vizate spre neschimbare.

H.C.L nr. 184/2013 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța: 179 (91 sancțiuni contravenționale  au fost înregistrate în perioada 01.04.2018-07.04.2018) amenzi contravenționale au fost aplicate pentru aruncarea unor deșeuri, ambalaje, coji de semințe, resturi din țigară, resturi alimentare și nealimentare pe domeniul public, aruncarea resturilor menajere în alte locuri decât cele special amenajate, răscolirea gunoiului din containere,etc.

De asemenea, polițiștii locali cu atribuții în domeniul protecției mediului și disciplinei în construcții împreună cu reprezentanți ai Serviciului de Sprijinire și Îndrumare Asociații de proprietari au acționat pe raza municipiului Constanța pentru igienizarea și zugrăvirea fațadelor și a zidurilor, precum și a perimetrului adiacent imobilelor, eliminarea de graffiti, refacerea gardurilor și a firmelor luminoase,  înlocuirea geamurilor și a vitrinelor deteriorate, identificarea problemelor ce țin de colectarea și ridicarea gunoaielor depozitate necorespunzător pe domeniul public, curățarea terenurilor de frunze și crengi, întreținerea, toaletarea și salubrizarea peluzelor/spațiilor verzi și a zonelor cu flori.
 
În ceea ce privește desfășurarea activităților de picnic au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare 4.000 lei. Cu această ocazie, atragem atenţia tuturor celor care doresc să participe sau să organizeze un picnic sau grătar pe domeniul public, că trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: conform Legii 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic, acestea nu se pot derula decât în zone special amenajate, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.
 
Este, astfel, strict interzisă aprinderea focului pe strazi, în parcări, în curţile interioare ale blocurilor, pe spaţiile verzi, în cimitire şi oricare alte locaţii care nu sunt special amenajate în acest sens.

Conform actelor normative în vigoare, cei care desfăşoară activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate sau a zonelor indicate pentru astfel de activităţi, pot fi sancţionaţi cu o amendă contravențională cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei”.

Activități similare se vor derula zilnic, iar scopul Direcției Generale Poliția Locală din cadrul Primăriei Municipiului Constanța nu este acela de a-i amenda pe cetățeni sau de a –i împiedica să desfășoare anumite activități în limite legale, ci acela de a crea un climat de ordine și siguranță publică în municipiul Constanța.

Reamintim numerele de telefon la care cetățenii pot apela cu încredere pentru a semnala situații din sfera noastră de compentență instituțională -0241484205-Dispecerat sau 0799/606142(WhatsApp). Numai împreună putem asigura un climat public civilizat în municipiul Constanța!
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii