Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:28 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Portret de bătrân” de Ion Theodorescu-Sion

ro

18 Jan, 2015 09:42 1680 Marime text


Ion Theodorescu-Sion, unul dintre cei mai importanţi pictori români, a urmat cursurile Şcolii de Belle Arte din Bucureşti, iar între anii 1904-1907, a studiat la Academia de Arte Frumoase din Paris, unde, potrivit Wikipedia, a ajuns cu o bursă acordată de Ministerul de Război. La Paris, i-a avut drept profesori pe Jean-Paul Laurens şi Luc Olivier Merson.
Atras de universul profund uman, de cele mai multe ori rural, Ion Theodorescu-Sion a creat o operă menită să evidențieze particularitățile tradiției româneşti. În 1909, talentele sale artistice au fost recunoscute, obţinând Premiul al II-lea la Ateneul Român.
A fost profesor la Academia de Arte Frumoase din București și a făcut parte din comitetul de constituire al Societății Artiştilor Plastici. De asemenea, a luat parte la luptele din Primul Război Mondial şi a fost unul dintre artiştii care au creat opere cu subiecte de război.
Respectul pentru genurile clasice ale picturii s-a materializat în opera lui Theodorescu-Sion prin aplecarea asupra unor compoziţii tipice ale temelor abordate. În 1923, a fost decorat cu Ordinul „Coroana României” cu grad de Ofiţer, primind şi medalia „Bene Merenti”.
Ion Theodorescu-Sion s-a stins din viaţă pe 31 martie 1939, la Bucureşti.

Sursa foto: WikiArt.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii