Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții la Constanța. A fost destructurată o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciu, peste 2 milioane de euro

ro

14 Dec, 2018 14:16 1606 Marime text
În urma a 10 percheziții efectuate în București, Ilfov și Constanța, a fost destructurată o grupare infracțională bănuită de cauzarea unui prejudiciu de 9.500.000 de lei (aproximativ 2 milioane de euro), prin  evaziune fiscală și spălare de bani.
 
Potrivit Poliției Române, la data de 14 decembrie a.c.,  polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București - Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor și procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat 10 percheziții, în municipiul București și județele Ilfov și Constanța, la domiciliile membrilor unei grupări infracționale și au pus în executare 39 de mandate de aducere, în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.
 
Au fost ridicați 10.150 de euro, 60 de grame de bijuterii, documente contabile și înscrisuri cu valoare probantă în cauză.
 
În fapt, doi bărbați, asociați și administratori în cadrul unei societăți comerciale, sunt bănuiți că, în perioada 2008-2013, având în derulare mai multe contracte pentru amenajarea unor spații publice, ar fi inițiat și perfectat un mecanism evazionist prin care își înregistrau în contabilitate facturi fiscale provenite de la firme fantomă sau de la firme controlate prin interpuși, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat. 
 
Mecanismul infracțional ar fi vizat două modalități de sustragere de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Prima consta în simularea de achiziții de la societăți aflate sub controlul membrilor grupării sau de la alte societăți, care nu aveau o existență reală, nedesfășurând activități economice, fiind inapte de a presta servicii sau a livra bunuri, operațiuni înregistrate în contabilitatea entităților economice ale grupării cu consecința acumulării de T.V.A. deductibilă și de cheltuieli nereale ce duc la diminuarea bazei impozabile.
 
A doua modalitate consta în omisiunea înregistrării în actele contabile a veniturilor realizate, prin simularea de datorii către terțe persoane fizice sau juridice cu consecința scoaterii din patrimoniul societăților a unor fonduri bănești în baza unui titlu simulat, fără a se declara venituri și fără a fi supuse impozitării.
 

”Gruparea ar fi administrat mai multe societăți comerciale cu diferite obiecte de activitate, dar care au în comun mai multe elemente, respectiv aceeași structură a acționariatului (membri ai grupării, apropiați sau rude), achizițiile erau înregistrate de la aceeași parteneri comerciali, tiparul tranzacțiilor era identic, modul de redactare a contractelor și facturilor era similar, iar fondurile bănești ale societăților comerciale controlate de grupare aveau aceeași proveniență - executarea obligațiilor derivând din contracte încheiate cu autorități ale administrației publice locale în baza unor proceduri de achiziție publică.
 
În aceste modalități de acțiune, societățile comerciale aflate sub controlul membrilor grupării ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 9.500.000 de lei, reprezentând T.V.A. dedusă în mod nelegal în baza unor tranzacții fictive și impozit pe profit, reprezentând diminuarea bazei impozabile prin înregistrarea unor cheltuieli nereale” - au transmis reprezentanții Polițeii Române. .

 
De asemenea, din patrimoniul societății ar fi fost retrase sau transferate către alte societăți sume consistente de bani, care în fapt reprezintă venituri neimpozitate, membrii grupării sustrăgându-se de la plata impozitului pe dividende .
 
În cauză se efectuează cercetări față de 14 persoane fizice si o persoană juridică privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani în formă continuată.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii