Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:48 28 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții în Bulgaria și în România la persoane suspectate de înșelăciune prin metoda Accidentul. Ce au stabilit anchetatorii

ro

19 Apr, 2019 14:16 787 Marime text
La data de 18.04.2019, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu polițiștii de investigații criminale ai Inspectoratului General al Poliției Române şi Inspectoratului de Poliție al Județului Prahova, au desfășurat o acțiune pe raza municipiului București și a județului Prahova, simultană cu una a autorităților judiciare și polițienești din Bulgaria, în scopul destructurării unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracțiunii de înșelăciune, prin inducerea în eroare a victimelor în cadrul unor conversații telefonice.

Potrivit DIICOT, în fapt, în cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală, în baza unui ordin european de anchetă formulat de autoritățile judiciare din Bulgaria, au fost desfășurate concomitent 17 percheziții domiciliare în România (5) și Bulgaria (12), ocazie cu care au fost depistați mai mulți cetățeni bulgari, membri ai grupului infracțional organizat, dintre aceștia fiind reținuți 5 în Bulgaria și alți 5 în România pe baza unor mandate europene de arestare emise de autoritățile judiciare bulgare.

De asemenea, în cadrul acţiunii desfăşurate, au mai fost depistați și alți doi cetățeni bulgari căutați, pe numele cărora au fost de asemenea emise mandate europene de arestare de autoritățile bulgare.

În dosarul autorităţilor bulgare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017, pe teritoriul Republicii Bulgaria, mai multe persoane domiciliate pe raza oraşului  Gorna Oryahovitsa, regiunea Veliko Tarnovo, au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârșirea fraudelor telefonice, grupul fiind organizat pe principiul clanului familial, mare parte dintre membrii săi având legătură de rudenie.

„Din activitățile comune de cercetare desfășurate de către autoritățile din cele două state până în prezent, s-a stabilit faptul că, o parte dintre membrii grupului infracțional, se deplasau frecvent în România unde rămâneau pentru diferite perioade de timp și unde achiziționau numeroase cartele telefonice pre-plătite și terminale mobile pe care le foloseau la inițierea de apeluri telefonice către alți cetățeni din Bulgaria pe care, prin invocarea unor pretexte evident nereale și folosirea unor calități false, îi determinau să le pună la dispoziție sume de bani, de cele mai multe ori deosebit de însemnate, prejudiciul total fiind în sumă de peste 500.000 de euro” - au transmis procurorii DIICOT.


Modul de acțiune al membrilor grupului, pe parcursul ultimilor aproximativ 2 ani, a fost evidențiat și prin schimbarea frecventă a locurilor de cazare, precum și prin  cumpărarea a numeroase cartele telefonice și terminale mobile care au fost utilizate exclusiv la săvârşirea faptelor. 

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul EUROJUST şi SELEC. 

„Suportul tehnic a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcția de Operațiuni Speciale.
 
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie” - au mai transmis procurorii DIICOT.

Potrivit Poliției Române, pentru comiterea activității infracționale prin ​Metoda ”Accidentul”, cetățenii bulgari acționau etapizat și coordonat.
 
Astfel, unul dintre ei suna victima, dându-se drept polițist și o informa că urmează să fie contactată telefonic de un infractor, care îi va solicita o sumă de bani. 
 
Indicațiile falsului polițist erau ca victima să dea curs cererii infractorului pentru ca acesta să poată fi reținut, ulterior, de Poliție.

 
În acest fel, banii oferiți de persoana înșelată ajungeau la membrii grupării infracționale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii