Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:27 27 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PE ia primele măsuri. Se pregătește o comisie de anchetă pentru “Panama Papers”

ro

08 Jun, 2016 15:24 977 Marime text
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a decis, astăzi, să creeze o comisie de anchetă pentru dezvăluirile “Panama Papers” privind informații detaliate despre companii offshore și beneficiarii lor.
 
Din componența comisiei vor face parte 65 de membri, care vor avea 12 luni la dispoziție pentru a prezenta un raport. Membrii acestui for vor investiga presupusele contravenții și greșeli de administrare în aplicarea de către Comisia Europeană sau de către statele membre a legislației UE privind spălarea de bani, evitarea taxelor și evaziunea fiscală.
 
Amintim că o anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale aparținând unor 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de “Panama Papers”, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, având sediul în Panama.
 
Potrivit Consorțiului internațional al jurnaliștilor de investigații (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnaliști din peste 70 de țări, mai mult de 214.000 de entități offshore au fost implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume.
 
ICIJ a precizat că doar o parte din cele 11,5 milioane de documente Panama Papers a fost folosită pentru a alimenta această bază de date online.
 
Firma Mossack Fonseca a amenințat că va răspunde la această publicare prin intermediul instanțelor.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii