Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gardian agresat la Penitenciarul Poarta Albă după ce a încercat să aplaneze un conflict între deținti

ro

29 Nov, 2017 07:29 2133 Marime text


Viorel Băcanu avertizase în scris, încă din august 2017, că nu-i poate gestiona singur pe cei peste 420 de deținuți aflați în secție la acel moment, potrivit comunicatul Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Ieri, 28 noiembrie 2017, în jurul orei 09.30, agentul de penitenciare Viorel Băcanu, unic supraveghetor pe secția E5 din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, a fost agresat de către deținuții pe care a încercat să-i oprească dintr-o încăierare extrem de violentă. Acesta a suferit o serie de vătămări corporale, urmând ca în această dimineață să fie prezentat la Serviciul de Medicină Legală Constanța pentru a se stabili cu exactitate de câte zile de îngrijiri medicale are nevoie.

Deținuții implicați în agresiune au fost identificați cu ajutorul camerelor de supraveghere, actele de violență fiind favorizate de faptul că aceștia circulă liber în interiorul secției de deținere. Cei peste 3 - 400 de deținuti, plasați, de regulă, în custodia agentului Viorel Băcanu sunt încadrați la regimul semi-deschis, iar acesta a avertizat conducerea penitenciarului în legătură cu evidenta situație de inferioritate și cu precaritatea mijloacelor de siguranță.

Potrivit Administraţiei Penitenciarelor, au fost declanșate verificări, din datele inițiale reieșind că agentul a fost atacat prin surprindere cu un obiect contondent, nefiind exclusă posibilitatea ca altercația dintre deținuți să fie de fapt o stratagemă. Agentul, supraveghează de unul singur această masă de 3 - 400 de deținuți, fiind ajutat de un alt coleg care, însă, are în responsabilitate curțile de plimbare, în contextul în care monitorizarea camerelor video este intermitentă, din lipsă de personal.

Incidentul survine după ce, agentul a fost forțat să accepte reluarea serviciului pe secția de deținere, singur cu acesti 3 - 400 de deținuți (numărul a scăzut către 330 de la peste 400, urmare a gratierii mascate) și în condiții de risc pentru viața și sănătatea personală, după mai multe "ședințe" în care a fost amenințat fățiș de către conducerea unității. Iată că, din păcate, temerile acestuia s-au adeverit și doar providența și experiența face ca acesta să scape, doar cu vătămări corporale.

Agresiuni la adresa personalului, aflat în inferioritate și cu dotări la nivelul anilor 1970, se întâmplă în fiecare zi în penitenciare. Exemplul de la Penitenciarul Poarta Albă iese în evidență prin indolența conducerii operative a penitenciarului care refuză să dispună măusuri de siguranță, riscând astfel viața și sănătatea agenților și ofițerilor din subordine.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, solicită o anchetă din partea Ministerului Justiţiei: "Având, deci, în vedere că șefii Penitenciarului Poarta Albă au ignorat avertismentele referitoare la insuficiența măsurilor de siguranță pentru personal, refuzând chiar dotarea agetului supraveghetor cu un sistem "man-down" care să-i permită acestuia să alerteze echipa de intervenție, deși astfel de mijloace de avertizare au fost achiziționate și sunt păstrate în magazia penitenciarului, solicităm o anchetă din partea Ministerului Justiției și sancționarea celor vinovați."
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii