Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paţurcă ar fi împlinit 52 de ani. Incidentul din Constanţa care a inspirat „Măi animalule” (video)

ro

10 Sep, 2016 19:14 3177 Marime text
Cristian Paţurcă, autorul „Imnului Golanilor”, dar şi al altor piese cântate la Manifestaţiile din Piaţa Universităţii în 1990, s-a născut pe 10 septembrie. Astăzi, ar fi împlinit 52 de ani.

Paţurcă a compus și melodia „Măi animalule”, ca un protest la izbucnirea nervoasă a fostului președinte Ion Iliescu la adresa unui ziarist din Constanța, Paul Pârvu. Era 15 august 1992, la Constanţa. După manifestările din faţa Comandamentului Marinei, Iliescu îşi pierde cumpătul. Se înfurie pe ziarist, lăsându-i să scape apelativul celebru: „Măi animalule!“.

Între anii 1977 şi 1985, a fost membru al Cenaclului Flacăra. De-a lungul vieţii, a lansat mai multe albume şi a susţinut concerte live atât în ţară, cât şi în străinătate.

În 2010, a fost decorat „în semn de apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru curajul şi credinţa dovedite în apărarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor democratice în ţara noastră” cu Crucea Naţională „Serviciul Credincios – clasa a III-a”.

La vârsta de 46 de ani, după o lungă luptă cu tuberculoza, Cristian Paţurcă s-a stins din viaţă, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii