Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:08 27 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlament Raport favorabil cu un amendament admis pentru bugetul alocat CCR în 2017

ro

04 Feb, 2017 14:03 757 Marime text
Comisiile reunite pentru buget din Camera Deputaților și Senat au întocmit, astăzi, un raport favorabil cu un amendament admis pentru bugetul alocat Curții Constituționale în anul 2017.

Amendamentul aprobat în comisiile de specialitate și susținut de Ministerul Finanțelor Publice prevede suplimentarea bugetului Curții, la capitolul „Bunuri și servicii”, cu suma de 765 mii lei.

„Pentru organizarea unei Conferințe Internaționale cu ocazia împlinirii, în anul 2017, a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale, cu participarea unor invitați din țară și din străinătate, (...) precum și pentru alte activități ce țin de specificul instituțional al Curții (cum ar fi, de exemplu, publicarea deciziilor CCR în MO al României, Partea I, editarea și tipărirea altor publicații specifice Curții), rezultă un necesar suplimentar de fonduri, în cuantum de 765 mii lei, cu majorarea cheltuielilor pentru bunuri și servicii, de la 3.085 mii lei (prevăzut în proiectul de buget) la 3.850 mii lei", se arată în motivarea adusă amendamentului inițiat de Comisiile juridice și de constituționalitate din Parlament, potrivit Agerpres.

Comisiile pentru buget au respins însă un alt amendament, care viza suplimentarea bugetului Curții, la capitolul 'Cheltuieli de personal', cu suma de 4.357 mii.

În timpul dezbaterilor din Comisii, președintele CCR, Valer Dorneanu, a susținut necesitatea aprobării ambelor amendamente de suplimentare a bugetului instituției.

„Rugămintea noastră este să ne aprobați suplimentarea în cadrul a două capitole bugetare. (...) Suma de 4.357 mii lei reprezintă cheltuielile pe care suntem obligați să le acordăm la salariile magistraților asistenți și judecătorilor ca urmare a deciziilor judecătorești, inclusiv decizia Curții cu privire la aplicarea aceleiași valori de referință sectorială în cadrul familiei ocupaționale Justiție. (...) În al doilea rând, vă rugăm să suplimentați la 'Bunuri și servicii' cu 756 mii lei. (...) Banii aceștia se impun în cheltuielile noastre pentru că, an de an, plătim mai mult la Monitorul Oficial. Deciziile noastre sunt tot mai multe și tot mai dezvoltate și, în afară de asta, anul acesta instituția noastră serbează 25 de ani de la înființare și intenționăm, așa cum au făcut și alte instituții, să organizăm o manifestare", a declarat Dorneanu, conform Agerpres.

Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a explicat că ministerul nu poate susține amendamentul referitor la suplimentarea sumelor alocate cheltuielilor de personal, deoarece ar însemna depășirea plafoanelor deja aprobate prin lege.

"Suntem obligați să vă informăm că în legătură cu solicitarea de suplimentare a cheltuielilor de personal, față de execuția bugetului de anul trecut, CCR are o alocare cu 16,51% mai mult. Cu siguranță nu acoperă și efectul din acea hotărâre judecătorească care obligă la alinierea pe familia ocupațională a nivelului de salarizare. Din păcate, acest lucru nu este rezolvat pentru niciuna din instituțiile din domeniul Justiției. Ieri s-a aprobat prin lege plafonul de cheltuieli de personal pentru 2017, orice suplimentare acum înseamnă depășire de plafon și încălcare de lege. (...) Suntem obligați să rămânem în acest nivel de cheltuieli de personal și cu siguranță, până la rectificarea bugetară din vară, vom avea soluție pentru completarea resurselor în sensul acoperirii impactului generat de acea hotărâre judecătorească. O luați ca un angajament al nostru că vom fi alături de Curtea Constituțională", a susținut acesta.

Viorel Ștefan a precizat însă că ministerul susține suplimentarea capitolului 'Bunuri și servicii'.

„Pentru al doilea amendament, referitor la creșterea alocării pe bunuri și servicii, suntem de acord. Rămâne să identificăm o sursă de unde să compensăm această creștere solicitată de Curtea Constituțională", a subliniat ministrul.

CCR va dispune în anul 2017 de un buget în valoare de 19,65 milioane lei, în creștere cu 1,89% față de anul 2016.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, bugetul Curții Constituționale prevede cheltuieli curente în valoare de 19,1 milioane lei (în creștere cu 12,33% față de execuția preliminată pentru 2016), din care 15,9 milioane lei pentru cheltuieli de personal (în creștere cu 16,51% față 2016) și 3,08 milioane lei pentru bunuri și servicii (creștere de 4,86%).

Ti-a placut articolul?

Comentarii