Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:34 24 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial NATO, la Bucureşti - „Exerciţiile Rusiei din Marea Neagră ne îngrijorează“

ro

29 Aug, 2016 18:32 855 Marime text
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat, astăzi, la Bucureşti, că exerciţiile neanunţate pe care le face Rusia în Marea Neagră îngrijorează Alianţa şi pot crea neînţelegeri, informează cotidianul.ro.

"Această practică a Rusiei, cu o frecvenţă crescută, de a face aceste exerciţii fără notificare (...) este o sursă de îngrijorarea pentru Alianţă", a spus Vershbow, dar a subliniat că ruşii au dreptul să facă aceste exerciţii având în vedere că există o portiţă în acordul pe această temă.

"Nu cred că (aceste exerciţii din Marea Neagră– n.r.) contribuie la stabilitate sau la încredere comună. Creează premisele unor neînţelegeri şi calcule greşite şi este părerea noastră că ar trebui să lucrăm să închidem această portiţă şi să dezvoltăm un regim mai stringent şi la creşterea transparenţei şi a predictibilităţii ca o cale de a stabiliza mai bine relaţia nesatisfăcătoare cu Rusia", a spus Vershbow, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

De asemenea, oficialul NATO a spus că militarizarea Crimeei este o altă sursă de îngrjorare pentru Alianţă pentru că se creează riscuri noi pentru aliaţi.

Întrebat despre iniţiativa României de a întări prezenţa aliată la Marea Neagră într-un proiect cu Bulgaria şi Turcia, Vershbow a spus că au fost luate mai multe decizii la summit-ul de la Varşovia referitor măsurile de apărare şi descurajare în zonă, dar că se aşteaptă informaţii în plus de la partea militară.

"Am cerut autorităţilor militare să ofere sfaturi şi opţiuni adiţionale pentru căi de întărire a prezenţei marine, a activităţii maritime în zona Mării Negre şi posibile căi de întărire a dimensiunii aeriene a descurajării. Aşteptăm unele idei bune din partea militară", a spus Alexander Vershbow.

Ti-a placut articolul?

Comentarii