Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O stea a traversat Sistemul Solar în urmă cu 70.000 de ani

ro

18 Feb, 2015 22:15 1786 Marime text
O stea a traversat Norul Oort, aflat la marginea Sistemului Solar, în urmă cu 70.000 de ani, afirmă o echipă internaţională de astronomi, scrie Mediafax.

Din punct de vedere astronomic, acea stea nu a trecut foarte departe de Soare, informează francetvinfo.fr, citat de Mediafax. Este vorba de cea mai apropiată „întâlnire" (dintre Soare şi o altă stea) cunoscută până în prezent, afirmă oamenii de ştiinţă. Acel astru cu o masă mică şi puţin strălucitoare, ce făcea parte din clasa piticelor roşii, a traversat probabil cea mai îndepărtată zonă din Norul Oort, unde se află numeroase comete şi a cărui parte externă formează frontiera gravitaţională a Sistemului Solar, aflată la o distanţă de o mie de ori mai mare decât cea dintre Soare şi Pluto.

Nicio altă stea nu s-a apropiat atât de mult de Sistemul Solar, la o distanţă de cinci ori mai mică decât cea care separă Soarele de cea mai apropiată stea, Prixima Centauri (4,2 ani-lumină), au precizat cercetătorii nord-americani, europeni şi sud-americani într-un studiu ce a fost publicat marţi în revista Astrophysical Journal Letters.


Sursa: Mediafax
Sursa foto: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii