Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:05 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă alertă! Gumele de mestecat - pline de coloranţi şi aditivi ce pot produce cancer

ro

10 Apr, 2016 17:24 1027 Marime text
 
Vă place să mestecați gumă? După ce veți citi această știre vă veți gândi de două ori înainte de a mai cumpăra vreuna. Ei bine, potrivit portalului infocons.ro,gumele de mestecat vândute în magazinele din ţară conţin între 1 şi 11 aditivi alimentari, cunoscuţi ca E-uri, majoritatea nocivi pentru sănătate dacă sunt consumaţi pe perioade mari de timp. Este vorba despre un studiu realizat între 10 şi 21 martie şi dat publicităţii de portalul amintit.
 
Specialiştii InfoCons, un ONG care ”apără drepturile consumatorilor”, au analizat etichetele de pe 34 de produse tip gumă de mestecat comercializate pe piaţă de trei companii – Wrigley, Dasco Distribution Concept şi Romega Food Distribution.
 
În urma studiului a reieşit că în ceea ce priveşte numărul de E-uri, din cele 35 de produse analizate, mai bine de jumătate au în conţinut între 1 şi 9 E-uri, 29% au în conţinut 10 E-uri, în timp ce 20% din gumele de mestecat analizate au în conţinut 11 E-uri,
 
Cele mai multe E-uri, 11 la număr, le conţin gumele de mestecat Airwaves fără zahăr cu îndulcitori şi arome de mentol şi coacăze negre sau cele cu mentă şi eucalypt, dar şi Orbit-ul fără zahăr cu îndulcitori şi aromă de afine. Pline de E-uri sunt şi gumele de mestecat cu  arome de mango şi pepene galben sau cele cu portocală şi lămâie. La polul opus, cu doar un singur E în compoziţie şi anume lecitina din soia (E322), sunt gumele pentru copii Hubba Bubba cu aromă de fructe şi de măr.
 
Potrivit studiului, E-urile prezente în aproape toate produsele analizate sunt sorbitol (E420), acesulfam K(E950), xilitol(E967), precum şi aspartam (E951) şi coloranţii  E171 şi E133. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen. Germania a decis să interzică acest aditiv alimentar.
 
În urma administrării de E171, mai multe studii în domeniu atrag atenţia că au fost observate scăderi în greutate, leziuni la nivelul ficatului, rinchilor şi sistemului cardiovascular, dar s-au observat şi creşteri ale dimensiunilor rinichilor, ficatului şi splinei.
 
În ceea ce priveşte E133, acesta este considerat un E suspect, care poate provoca o serie de afecţiuni, printre care se numără alergiile, dereglarile hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale şi ale ficatului, tulburările hepato-biliare, ale tubului digestive sau nervoase, dar şi creşterea nivelului de colesterol. Pe de altă parte, aspartamul este o sursă de fenilanină, substanţă ce poate declanşa cancer la nivelul creierului.
 
Principalele canale de distribuţie a gumei de mestecat sunt hiper-supermarketurile şi discounterii, cu peste 28% din volumul vânzări şi peste 25% din valoare vânzărilor, potrivit studiilor din piaţă.
 
Românii consumă anual, în medie, 85 de lame de gumă de mestecat/locuitor. Spre comparaţie, în pieţele mature, cum  sunt SUA sau Rusia, valoarea este aproape triplă, iar în multe ţări din Vest cifrele se poziţionează între 110 şi 130 de lame/locuitor.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii