Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:38 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O grupare de criminalitate informatică, cercetată în 15 state, a fost destructurată în România

ro

15 Jul, 2015 22:02 750 Marime text
 
O grupare specializată în infracţiuni informatice, care era cercetată în 15 state, a fost destructurată în urma unor percheziţii efectuate în România simultan cu descinderi în celelalte state, informează Poliţia Română.
Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT, cu sprijinul Europol, au efectuat, ieri, 16 percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi comercializat date confidenţiale prin intermediul unui forum. Percheziţiile au fost efectuate în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea şi Făgăraş, la 12 persoane.
Cele 12 persoane din România fac parte dintr-o grupare internaţională organizată, care este cercetată în 15 state. La acţiune au participat şi ofiţeri din cadrul National Crime Agency din Marea Britanie. Au fost efectuate descinderi simultane la domiciliile a aproximativ 50 de membri ai grupării din 15 state, sincronizate şi coordonate de FBI şi Europol.
În primăvara anului 2013, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate s-au sesizat cu privire la existenţa mai multor utilizatori care activează pe un forum online, specializat în activităţi din sfera criminalităţii informatice.
Pe forum, 12 persoane din România şi-ar fi creat conturi de utilizator, prin intermediul cărora ar fi comunicat între ei, ar fi comercializat date confidenţiale, precum cele aparţinând unor instrumente de plată electronică şi ar fi coordonat modalităţi specifice de executare a unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice.
Folosindu-se de informaţiile deţinute, ar fi iniţiat şi executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum şi atacuri de tip phishing împotriva clienţilor unor platforme financiare online.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 2013 - 2014, unul din bănuiţi s-ar fi implicat alături de alţi suspecţi cercetaţi în prezenta cauză, în lansarea mai multor atacuri de tip "phishing" împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu on-line de plăţi şi totodată împotriva clienţilor unei bănci situate pe teritoriul Germaniei, în scopul obţinerii de date confidenţiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior în cadrul altor activităţi infracţionale cu specific informatic.
Totodată, s-a stabilit că pe parcursul anului 2014, un alt bănuit ar fi achiziţionat prin intermediul internetului, de la mai multe persoane, date confidenţiale aferente unor carduri bancare, de regulă carduri de credit emise de instituţii financiare din SUA şi Anglia şi, ar fi transferat fără drept sume de bani către mai multe persoane atât din SUA, cât şi din Marea Britanie, care foloseseau acte de identitate false pentru a ridica sumele de bani transferate.
Doi bărbaţi au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, precum şi fraudă informatică.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi SRI.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii