Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:06 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Norvegienii ne ajuta sa repopulam cu moruni Dunarea si Marea Neagra(video)

ro

25 Aug, 2010 14:01 1977 Marime text

Specialistii au montat la Calarasi emitatoare acustice in stomacul a 26 de moruni crescuti in captivitate. Ii vor elibera cu misiunea nobila sa-si ajute neamul aflat in libertate, in Marea Neagra si Dunare.

Actiunea face parte dintr-un proiect romano-norvegian de repopulare cu sturioni a Dunarii si Marii Negre, dupa ce aceste specii au ajuns la un pas de disparitie.

Din cauza pescuitului excesiv de dupa 1990, morunul este una dintre speciile de peste pe cale de disparitie. Acesta este si motivul pentru care, de mai bine de 4 ani, este interzis pescuitul la sturioni.

Din cei 26 de moruni carora li s-au aplicat emitatoare, 13 vor fi lansati pe Dunare la Cernavoda, la 300 de kilometri de Marea Neagra, iar cealalta jumatate - la Isaccea, la 100 de kilometri de mare.

Considerat cel mai valoros peste al apelor noastre, morunul pescuit ilegal poate fi gasit pe piata neagra la un pret de 30 de lei kilogramul. Mult mai ravnite sunt insa icrele negre care se gasesc - tot pe sub mana - la 500 de euro kilogramul.

 

Sursa: stirileprotv.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii