Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:30 28 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nava - Școală „Mircea“ s-a aflat și în porturile franceze Brest și Rouen. De astăzi, velierul își continuă călătoria (galerie foto)

ro

16 Jun, 2019 10:05 951 Marime text
În tradiționalul marș de instrucție, Nava-Școală ,,Mircea” a trecut și prin porturile franceze Brest și Rouen. 

Îndrăgitul velier, ambasador onorific al României pe mările și oceanele lumii, s-a aflat în perioada 6-9 iunie în portul francez Brest, unde, pe lângă misiunea sa de reprezentare a marinei militare române și a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, a îndeplinit cu onoare și rolul de reprezentant al municipiului Constanța, înfrățit de 26 de ani cu orașul francez de la Oceanul Atlantic, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

Potrivit sursei citate, în sunetul muzicii bretone, cu cadeții pe vergi, Nava-Școală ,,Mircea” a intrat triumfal în Brest în data de 6 iunie, comandorul Mircea Târhoacă întâlnindu-se cu primarul orașului francez, François Cuillandre, căruia i-a oferit în dar un tablou cu N. Ș. „Mircea” și un album care ilustrează istoria de 80 de ani a velierului simbol al marinei militare române.

La rândul său, primarul din Brest l-a invitat pe comandantul român să lase un mesaj în cartea de onoare a orașului și a reiterat faptul că luna viitoare, pe 3 iulie, municipiul Constanța aniversează 26 de ani de la semnarea acordului de înfrățire cu orașul Brest, o perioadă îndelungată materializată prin colaborări solide între instituțiile celor două municipalități pe plan cultural, economic, maritim, educațional și de asistență socială.

Velierul s-a aflat pentru a patra oară la Brest, după participarea la festivalul maritim Sărbătoarea Brestului din 2008, după escala din 2004 la întoarcerea din marșul din Statele Unite ale Americii și după cea din 28 noiembrie 1965 - 6 ianuarie 1966, pentru reparațiile necesare după furtuna care aproape a scufundat nava aflată la remorcă în drum spre șantierul Blohm und Voss după ce parâma s-a rupt și a rămas în voia valurilor.

Escala de acum a fost organizată prin eforturile domnului Sorin Moga, fostul consul onorific al României la Brest (din 2008 și până anul trecut, în 2018, când consulatul a fost mutat la Rennes) și care a depus toate eforturile necesare pentru ca șederea echipajului și programul oficial să decurgă cât mai bine.

În continuare, bricul a acostat în portul Rouen în data de 11 iunie, participând a doua zi la festivalul maritim „Armada de Rouen 2019”, alături de alte peste 50 de echipaje din diferite state. Marinarii militari români au reprezentat cu mândrie țara, de această dată pe cele mai importante bulevarde ale orașului francez Rouen.

De asemenea, în data de 13 iunie, comandantul și o parte din echipajul Navei-Școală ,,Mircea” au vizitat Ambasada României la Paris, unde, în Sala Bizantină, a avut loc o emoționantă întâlnire cu multiplul campion olimpic și mondial, Ivan Patzaichin.

Mii de vizitatori au urcat și sâmbătă, 15 iunie, la bordul binecunoscutei nave din România, printre care și Excelența Sa Luca Niculescu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Franceză, primit cu pâine și sare și cu un scurt program artistic.

De astăzi, 16 iunie, Nava-Școală ,,Mircea” își continuă călătoria pe drumul pe care l-a făcut acum exact 80 de ani, când a venit de la Hamburg, unde a fost construită, până la Constanța.

Sursa foto: Facebook (Primăria Constanța)

Ti-a placut articolul?

Comentarii