Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nava Poliției de Frontieră, din cadrul Gărzii de Coastă s-a întors din operațiunea Comună „POSEIDON 2018", organizată sub egida Agenției FRONTEX

ro

03 Nov, 2018 12:28 1241 Marime text
În data de 02.11.2018, poliţiştii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime MAI 1102, din cadrul Gărzii de Coastă, s-au întors acasă, după o misiune sub egida Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), care s-a desfăşurat în Marea Egee timp de trei luni.
 
Potrivit reprezentanților Gărzii de Coastă, în perioada 01.08-01.11.2018, nava maritimă de patrulare MAI 1102, proiect  P-157, aparținând Gărzii de Coastă, din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, a participat la Operațiunea Comună "POSEIDON 2018", organizată sub egida Agenției FRONTEX.

Operaţiunea s-a desfăşurat în Marea Egee, iar cele două echipaje, aflate prin rotaţie la bordul navei Poliţiei de Frontieră Române, au executat misiuni de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Egee, la frontiera maritimă a Greciei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale celorlalte state membre U.E. participante.

Poliţiştii de frontieră români au executat 80 de misiuni, timp în care nava Gărzii de Coastă a efectuat 911 ore de patrulare.

”În această perioadă, polițiștii de frontieră au participat la 9 acţiuni de căutare şi salvare pe mare (Search and Rescue), în urma cărora au salvat, transbordat şi transportat 350 de persoane (125 de femei, 175 bărbați și 50 de minori), care se aflau în pericol de înec în apele Mării Egee. Au fost efectuate procedurile specifice în astfel de cazuri la bordul navei(triere şi evaluare medicală), iar ulterior persoanele în cauză au fost transportate în porturile grecești, fiind preluate de către autorităţile elene pentru efectuarea procedurilor specifice” - au transmis reprezentanții Gărzii de Coastă.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune "POSEIDON 2018" este de a oferi suport autorităţilor elene în supravegherea şi controlul la frontierele maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.
Scopul este derularea de măsuri comune pe linia gestionării fluxului migraţionist la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, intervenția în cazurile de salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue), creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile implicate în operațiune, precum şi un schimb eficient de experienţă și de bune practici între poliţiştii de frontieră europeni
Activitatea este o continuare a operaţiunilor organizate de Agenţia FRONTEX pentru  gestionarea fluxurilor de migraţie ilegală, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor de frontieră europene, cât şi din partea Agenţiei Frontex.
 
Menționăm faptul că Operațiunea ”POSEIDON 2018”, la care iau parte polițiștii de frontieră români, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, iar responsabilitatea informațiilor din materialul de presă aparține Poliției de Frontieră Române.

Sursa foto: Garda de Coastă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii