Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moscova acuză o serie de state europene, între care și România, de "agitarea până la isterie a mitului amenințării ruse"

ro

09 Feb, 2016 19:58 1968 Marime text
Moscova a acuzat astăzi, prin ministrul său de Externe Serghei Lavrov, conducerea NATO și mai multe țări europene, între care și România, de "agitarea până la isterie a mitului amenințării ruse".
 
''Conducerea NATO și un număr de țări europene, în special Marea Britanie, statele scandinave, vecinii noștri baltici, Polonia, România și alte câteva state pur și simplu agită până la isterie mitul pericolului rus și faptul că noi avem intenția de a amenința Suedia și țările baltice cu armament nuclear'', a afirmat șeful diplomației ruse într-un interviu apărut în presa rusă, potrivit RIA Novosti.
 
Ministrul Lavrov a adăugat că, în pofida criticilor la adresa ei din partea mass-media prooccidentale, Rusia continuă să fie susținută de majoritatea țărilor lumii. Afirmațiile lui intervin după ce raportul anual al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dat publicității recent la Bruxelles, indica faptul că Rusia a simulat, în martie 2013, atacuri nucleare împotriva unor țări membre ale blocului militar nord-atlantic (ca parte a exercițiilor militare Zapad) sau împotriva unor parteneri ai Alianței, precum Suedia.
 
În raportul său pe 2015, Stoltenberg semnala creșterea numărului de aplicații militare ale Rusiei în ultimii trei ani, precizând că Moscova a desfășurat 18 manevre de anvergură numai în cursul anului 2013.
 
Andrei Krasov, vicepreședintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), a catalogat informațiile despre simularea de către Federația Rusă a unui presupus atac nuclear împotriva Suediei drept o "nouă poveste de groază" a NATO și "o nouă încercare de a demoniza acțiunile de succes ale Rusiei în lupta împotriva terorismului internațional".

De cealaltă parte, secretarul de stat american, John Kerry, i-a cerut din nou, astăzi, Rusiei ''o încetare a focului imediată'' în Siria, cu două zile înainte de o conferință internațională consacrată conflictului sirian, relatează AFP.
 
''Ceea ce face Rusia în Alep și în regiune face lucrurile mult mai dificile pentru a ne așeza la masa negocierilor și a avea o conversație serioasă'', a avertizat șeful diplomației americane, aluzie la loviturile aeriene rusești întreprinse de peste o săptămână asupra orașului din nordul Siriei în sprijinul ofensivei forțelor guvernamentale siriene.
 
John Kerry a cerut public și în mod cotidian, cel puțin de miercurea trecută, încetarea bombardamentelor rusești care omoară ''femei și copii în mare număr''.
 
''Nu suntem orbi în legătură cu ceea ce se întâmplă și suntem pe deplin conștienți că acest moment este crucial'', a mai spus el.
 
Declarațiile lui Kerry survin cu două zile înainte de o nouă reuniune, joi la Munchen (Germania), a Grupului internațional de sprijin pentru Siria (ISSG), ce reunește 17 țări și trei organizații multilaterale care au adoptat în noiembrie 2015 o ''foaie de parcurs' diplomatic privind conflictul sirian. Documentul, consacrat printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU pe 18 decembrie, cere îndeosebi încetarea focului și accesul umanitar în orașele siriene asediate.
 

sursa foto: moldova24.info
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii