Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mizerie Asta au constatat inspectorii de la Protecţia Consumatorului prin saloanele de cosmetică şi piercing din Constanţa

ro

21 Mar, 2011 22:32 1727 Marime text

a2674c42ebfd8171a73e8cc11ac31a52_57fd910a1d.jpgDin 1.006 de saloane de înfrumuseţare sau piercing verificate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în luna februarie, la 798 s-au constatat abateri şi s-au aplicat amenzi de peste un milion de lei.

Mai exact, 533 de agenți economici au primit avertismente iar 467 amenzi în valoare de 1.328.750 lei. În plus, 161 de operatori economici au fost sancţionaţi prin oprirea temporară a activităţii.

Totodată, s-a dispus şi măsura opririi definitive de la utilizare pentru produse cosmetice fără elemente de identificare şi caracterizare sau cu termen de valabilitate expirat. Nici la saloanele de piercing sau tatuaj situaţia nu a fost mai bună. Controlul s-a desfăşurat în perioada 14 - 18 februarie 2011.

Mucegai şi mizerie în saloane, lipsa datelor despre tarife

Principalele abateri constatate au fost spaţii improprii în care se desfăşura activitatea, precum şi lipsa igienei din saloanele de înfrumuseţare. Cele mai multe nereguli în ceea ce priveşte igiena au fost în judeţele Constanţa (paviment murdar, chiuvete nespălate pline cu păr, mobilier murdar, faianţă nespalată, praf neşters), Sibiu (igienizare necorespunzătoare a accesoriilor şi instrumentelor pentru păr, prosoape pătate, pereţi interiori nezugrăviţi sau cu igrasie, miros de mucegai, produse pentru curăţenie şi dezinfecţie depozitate în grupul sanitar), Suceava (foarfece şi perii pline de păr ce nu erau curăţate după fiecare client), Vrancea (paviment murdar, dulap plin de păr), Bucureşti (lipsa documentelor care să ateste că spălarea lenjeriei s-a efectuat într-o unitate autorizată), Timiş (instrumentar de lucru murdar), Ialomiţa (lipsa înregistrărilor privind sterilizarea instrumentarului, grup sanitar defect - inundat), Galaţi (perii neigienizate, briciuri şi clame pentru coafat ruginite).
Şi în cabinetele de piercing şi tatuaj au fost depistate nereguli. 143 de operatori economici din judeţele Bihor, Sibiu, Harghita, Botoşani au primit amenzi pentru produsele expirate pe care le foloseau.
Acestor abateri li se adaugă şi cele pentru lipsa contractelor de service postgaranţie pentru intervenţii autorizate la aparatele din dotare (abatere constatată la 30 de saloane), neeliberarea bonului fiscal pentru serviciul prestat (abatere constatată în majoritatea judeţelor controlate), nereguli privind informarea consumatorilor (lipsa listelor cu tarife - la 319 firme).

Verificaţi termenele de valabilitate şi dacă instrumentele sunt sterilizate

ANPC recomandă consumatorilor care apelează la serviciile unui salon de înfrumuseţare să verifice întâi dacă lista tarifelor este completă, detaliată, cu precizarea tarifului şi a tuturor operaţiunilor ce caracterizează serviciul. De asemenea, să se asigure (în cazul unui piercing sau tatuaj) că instrumentele sunt sterilizate, iar bijuteriile aplicate au declaraţii de conformitate emise de producător sau buletine de analiză emise de laboratoarele acreditate.

Pentru produsele folosite (vopsea de păr, nuanţator, fixativ, lac de păr, creme, ojă) cereţi precizări despre termenele de valabilitate.
În cazul în care suferiţi de alergie la vreun produs cosmetic, solicitaţi date suplimentare privind produsele utilizate.

Cereţi personalului din unitatea respectivă să vă facă dovada sterilizării instrumentarului utilizat.

În cazul în care constataţi că nu se respectă condiţiile de igienă, puteţi sesiza Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi Direcţia de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Sursa: EVZ.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii