Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Victor Negrescu - „Orice viziune despre viitor trebuie construită având la bază principiile fundamentale care au ghidat evoluţia construcţiei europene“

ro

27 Sep, 2018 22:11 985 Marime text
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a organizat joi, 27 septembrie 2018, la Bârlad, o nouă consultare cetățenească privind viitorul Uniunii Europene, având ca tematică „Coeziunea, o valoare comună europeană“, motto-ul sub care se va desfăşura Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

Evenimentul, organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul European din România, în parteneriat cu Asociaţia „Constantin Hamangiu“ din Bârlad, s-a bucurat de prezența a numeroși reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, jurnaliști, exponenți ai mediului asociativ și academic, precum și cetățeni ai județului Vaslui.

„Orice viziune despre viitor trebuie construită având la bază principiile fundamentale care au ghidat evoluția construcției europene.

După cum se menționează şi în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, promovarea convergenței economice, sociale şi teritoriale este esențială pentru dezvoltarea armonioasă, echilibrată şi durabilă a proiectului comunitar, prin reducerea disparităților structurale între diversele regiuni şi promovarea de oportunități egale reale pentru toți cetățenii“, a spus Victor Negrescu.

Ministrul delegat a subliniat că eforturile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene se vor concentra cu precădere pe dosarele legislative şi nelegislative cu impact direct și imediat asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor, iar utilizarea durabilă a potențialului local în cadrul politicilor de dezvoltare reprezintă un alt deziderat ce va fi susținut pe durata mandatului.

„În lumina celebrării în anul 2019 a 160 de ani de la realizarea Unirii Principatelor Române, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, născut la Bârlad, și a primei devize naționale, «Toți în unu», putem considera sloganul «Coeziunea, o valoare comună europeană» ca fiind un apel pentru un viitor comun european construit în jurul unității, coerenței, dar mai ales a coeziunii ca nucleu dur al valorilor care ne unesc.

Şi n-aş vrea să vorbesc despre motto fără a-l aminti şi pe Grigore Gafencu, cel care s-a dedicat promovării ideii de unitate europeană după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În numeroasele sale expuneri, Gafencu a subliniat principalele motive care aduc în discuţie coeziunea la nivel european: o refacere economică a statelor europene, asigurarea unei securităţi comune, precum şi menţinerea păcii prin organizarea unui puternic organism politic continental, subliniind că «Europa nu poate renaşte în Vest, dacă ea moare în Est»“, a declarat Victor Negrescu.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii