Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:41 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Tudorache a cerut prefecților să ia toate măsurile pentru intervenția în situații de urgență provocate de vreme

ro

17 Nov, 2016 19:07 709 Marime text
Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a cerut prefecților și șefilor structurilor MAI să se asigure că în fiecare județ au fost luate toate măsurile pentru a se putea interveni rapid în sprijinul populației în situațiile de urgență provocate de fenomenele meteo specifice sezonului rece.
 
Potrivit unui comunicat transmis astăzi, la nivelul MAI, au fost organizate deja două ședințe de lucru cu prefecții și șefii structurilor teritoriale ale ministerului, în cadrul cărora ministrul Afacerilor Interne a cerut intensificarea demersurilor pentru pregătirea acțiunilor și măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor fenomenelor meteo periculoase.
 

"Am toată încrederea că forțele MAI vor interveni corespunzător, dar mă aștept la o responsabilitate egală și din partea autorităților locale și al CNAIR. Am constatat că există întârzieri la nivelul autorităților locale în încheierea contractelor de deszăpezire și că au existat situații când responsabilii de întreținerea drumurilor nu și-au făcut datoria", a arătat ministrul Tudorache.

 
Totodată, s-a cerut prefecților ca până la data de 21 noiembrie să dispună măsurile necesare pentru a asigura publicarea contractelor de deszăpezire pe site-urile oficiale.
 
"Poliția Română a realizat o analiză a situației contractelor încheiate până la acest moment la nivel național. Astfel, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încheiat opt contracte, dintr-un necesar de 11, pentru execuția lucrărilor de întreținere pe timpul iernii a autostrăzilor, celelalte trei contracte fiind în diverse stadii", se arată în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, pentru drumurile naționale au fost încheiate contracte de deszăpezire în 27 de județe, iar pentru celelalte procedurile de contractare sunt în diverse stadii.
 
MAI precizează că în ceea ce privește materialele antiderapante s-au constituit următoarele stocuri: 142.244,98 tone sare, 4.880,16 tone clorură de calciu, 300.620,71 tone nisip și 486,5 tone de alte produse ecologice. De asemenea, sunt pregătite să intervină 13.704 utilaje.
 
"MAI a transmis rezultatele analizei întocmite de Poliția Română Ministerului Transporturilor și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru a cere administratorilor drumurilor accelerarea finalizării contractelor și intervenția optimă pe rețeaua de drumuri pe timpul iernii. Ministrul Afacerilor Interne a solicitat, totodată, structurilor din subordine să intensifice acțiunile de verificare și control pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo specifice iernii", se mai arată în comunicat.
 
Sursa citată mai precizează că, de la începutul lunii noiembrie până în prezent, polițiștii au aplicat peste 20 de sancțiuni contravenționale administratorilor unor segmente de drum din București, Ilfov, Alba, Cluj, Mureș și Suceava, în valoare de aproximativ 50.000 de lei, pentru neluarea măsurilor necesare întreținerii drumurilor pe timp de iarnă.
 
Totodată, polițiștii au aplicat aproximativ 2.600 de amenzi pentru lipsa anvelopelor de iarnă, lipsa materialelor antiderapante și pentru alte abateri ale conducătorilor auto.
 
La sfârșitul săptămânii trecute, pe perioada emiterii avertizărilor de fenomene meteo periculoase, 2.700 de polițiști au acționat la nivel național pentru prevenirea incidentelor rutiere.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii