Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:46 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Mihnea Motoc, la ceremonia de începere a lucrărilor la Facilitatea antirachetă din Polonia

ro

14 May, 2016 10:15 931 Marime text
Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a participat, ieri, la invitaţia omologului său polonez, Antoni Macierewicz, la ceremonia de începere a lucrărilor la Facilitatea antirachetă din REDZIKOWO, din Polonia, desfăşurată în prezenţa preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, Adjunctului Secretarului Apărării al SUA, Robert Work, Asistentului Secretarului General al NATO, Patrick Auroy, precum şi a altor oficiali americani şi polonezi.
 
Baza de la Redzikowo va fi parte componentă a sistemului american de apărare antirachetă dezvoltat în Europa şi a arhitecturii antirachetă cuprinzătoare a NATO, urmând să constituie faza a III-a a dezvoltării componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă (European Phased Adaptive Approach / EPAA), cu termen pentru finalizarea lucrărilor în anul 2018.
 
Prezenţa ministrului român la acest eveniment este expresia solidarităţii şi coeziunii aliate în contextul în care joi, a avut loc ceremonia de certificare operaţională a sistemului antirachetă de la Deveselu, evidenţiind importanţa strategică deosebită a acestui proiect pentru România şi Polonia, pentru Alianţă şi pentru securitatea euro-atlantică, în general.
 
În partea a doua a zilei, ministrul Motoc a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său polonez. Agenda discuţiilor a fost centrată pe priorităţile comune în cadrul aliat, în vederea pregătirii agendei viiitorului Summit de la Varşovia, cu asigurarea modalităților optime de întărire militară a securității pe flancul estic.    
 
Cei doi miniştri au analizat evoluţiile recente în contextul regional complex şi imprevizibil de securitate şi au punctat importanţa unei abordări integrate a întregului flanc estic al Alianţei şi a unui echilibru în asigurarea răspunsului aliat, atât la ameninţările provenind din nordul, cât şi la cele din sudul aceluiaşi flanc, subliniind necesitatea adaptării descurajării la specificul acestora.
 
Evocând importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea întregii Alianţe, ministrul Motoc a exprimat necesitatea consolidării prezenţei aliate în regiune. A punctat că România sprijină, în contextul Alianţei Nord-Atlantice, iniţiativele dedicate segmentului nordic al flancului estic. Ministrul polonez şi-a manifestat, de asemenea, sprijinul pentru propunerile pe care România le-a avansat pe dimensiunea sudică a aceluiaşi flanc.
 
Ministrul Motoc şi omologul său au convenit asupra coordonării poziţiilor celor două state, în cadrul aliat, în vederea identificării unor noi modalităţi practice de cooperare şi sprijin reciproc pentru consolidarea prezenţei înaintate aliate pe întregul flanc estic al NATO.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii