Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE! Ministrul de Interne Petre Tobă şi-a dat demisia. Mesajul postat de demnitar pe Facebook

ro

01 Sep, 2016 19:38 12354 Marime text
Potrivit Antena 3, ministrul de Interne, Petre Tobă i-ar fi înaintat premierului Dacian Cioloş demisia sa. Decizia demnitarului vine în contextul în care astăzi, Direcția Naționale Anticorupție a cerut sesizarea președintelui României pentru a obţine dreptul de a cere urmărirea penală a lui Petre Tobă, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul foștilor șefi DIPI.

Premierul Dacian Cioloş i-a acceptat demisia ministrului Tobă, informează România Tv.

UPDATE ore 20:32

În urmă cu puţin timp, pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne a fost postat următorul mesaj:

DRAGI COLEGI DIN MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
 
Am fost onorat să conduc Ministerul Afacerilor Interne într-o perioadă deosebit de grea în care așteptările au fost foarte mari.
 
Am acceptat funcția de ministru de interne cu multă responsabilitate, știam foarte bine problemele cu care se confruntă Ministerul Afacerilor Interne și cel mai important lucru cunoșteam puterea dumneavoastră de muncă, devotamentul și sacrificiile pe care le faceți pentru a fi în slujba cetățeanului și de a vă ridica la cerințele acestuia.
 
Am demonstrat împreună - prefecți, polițiști, jandarmi, pompieri, medici, funcționari publici și personal civil, că Ministerul Afacerilor Interne este unul dintre cele mai performante ministere care și-a îndeplinit obiectivele asumate în Programul de Guvernare, Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică și în celelalte strategii sectoriale, dar în mod special față de cetățeni.
 
Când am preluat conducerea ministerului se înregistra un deficit de peste 11.000 de angajați. Am anticipat pierderile de personal și am luat toate măsurile pentru diminuarea acestora: treceri în corpul ofițerilor din cadrul agenților/subofițerilor cu studii superioare, rechemarea în activitate a foștilor angajați, încadrare din sursă externă și suplimentarea cifrelor de școlarizare.
 
După cum cunoașteți, în acest an, a avut loc un proces accelerat de schimbare de generații, o întinerire rapidă a aparatului de lucru, cu plusurile și minusurile specifice.
Astfel, cu toate eforturile depuse, până în luna august au fost înregistrate peste 7.000 de ieșiri din sistem și au fost încadrate 4.730 de posturi, deficitul fiind în prezent de peste aproximativ 16.000 de angajați. De aceea, am inițiat o a patra etapă de ocupare a posturilor vacante, prin concurs, cu recrutarea candidaților din sursă externă.
 
Cu toate aceste inconveniente, realizările Ministerului Afacerilor Interne din acest an sunt unele de referință pentru activitatea acestui minister și nu numai:
 
- prin măsurile adoptate, acțiunile derulate în mediile cu risc infracțional, reacția rapidă la evenimente și suplimentarea dispozitivelor implicate în gestionarea evenimentelor și a adunărilor publice de amploare, în România s-a înregistrat cea mai mică valoare a infracționalității din ultimii 9 ani.
- am asigurat desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale, fiind înregistrate cele mai sigure și corecte alegeri din istoria postdecembristă a României. Infracțiunile sesizate au scăzut cu 51% față de alegerile anterioare. Întregul proces electoral s-a derulat într-un climat de siguranță ridicat, fiind apreciat de opinia publică pentru că nu au fost înregistrate disfuncționalități sau sincope majore.
- a crescut nivelul de securitate la incendiu şi s-a asigurat o intervenţie promptă pentru salvarea persoanelor și pentru acordarea asistenței medicale de urgență, simultan cu intensificarea activităților pe linie de prevenire. A fost îmbunătățită semnificativ dotarea IGSU și a fost elaborată Strategia de consolidare și dezvoltare a IGSU pentru perioada 2016-2025, document care are drept obiectiv fundamental creșterea capacității operaționale și de răspuns în cazul situațiilor de urgență.
- a crescut eficiența acțiunilor desfășurate pentru combaterea migrației și a șederii ilegale pe teritoriul național. Au fost destructurate numeroase rețele/grupări infracționale de crimă organizată și au fost consolidate parteneriatele strategice cu principalii actori în lupta împotriva amenințărilor la adresa securității naționale. Astfel, în România nu s-au înregistrat evenimente majore, atentate teroriste, omoruri la comandă sau alte fapte de mare violență.
- am demarat și suntem în plină derulare a procesului de simplificare și debirocratizare a activității ministerului pentru a veni mult mai aproape de nevoile cetățenilor și de a asigura un serviciu public de calitate.
- am acordat o atenție deosebită atragerii de fonduri nerambursabile astfel, la nivelul structurilor ministerului şi al entităţilor care beneficiază de fonduri gestionate de MAI, sunt în curs de implementare 89 proiecte, cu o valoare totală de 533.023.383 lei ce vizează domeniile Azil şi Migraţie, Securitate Internă, Cooperare în spaţiul Schengen şi combaterea crimei organizate şi a infracţionalităţii transfrontaliere.
- am asigurat condițiile de lucru corespunzătoare pentru personalul MAI, am demarat reabilitarea sediilor aflate în administrarea ministerului și îmbunătățirea condițiilor materiale de detenție în concordanță cu standardele europene și am asigurat condițiile pentru creșterea mobilității, în limita fondurilor disponibile.
- toate drepturile salariale și obligații financiare sunt la zi și nu se înregistrează restanțe.
 
Prin activitatea desfășurată în această perioadă, Ministerul Afacerilor Interne și-a adus o contribuție majoră la faptul că astăzi, România este recunoscută ca un stat sigur, factor de stabilitate și securitate la nivel regional și nu numai.
Dar cel mai important lucru este faptul că toate aceste realizări nu se regăsesc doar în analize și statistici, ci sunt percepute în mod direct de către cetățeni, cel mai important barometru de evaluare a activității unei instituții.
Astfel prin activitatea desfășurată structurile MAI sunt între primele instituții în care cetățenii au încredere, în toate sondajele realizate la nivel național.
De asemenea conform Eurobarometrului Standard 85 publicat de Comisia Europeană, criminalitatea percepută direct de către cetățeni, în plan personal, este pe locul 11 din 15 probleme identificate și reprezintă o problemă pentru doar 4% dintre români, în scădere cu 2 procente față de valorile înregistrate în toamna anului trecut și cu mult sub valorile medii înregistrate la nivelul UE sau la nivel regional.
 
Dragi colegi, pentru toate aceste realizări și pentru modul în care v-ați făcut datoria pe perioada mandatului meu de ministru, vă mulțumesc.
Am fost permanent atacat încă din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce am făcut în plan profesional, pentru proiectele inițiate sau activitatea mea ca ministru, ci din alte considerente, de natură politică.
Subliniez că nu am făcut politică și nu voi face nici în viitor, nu am urmărit ca funcția de ministru să devină o trambulină pentru a accede în viața politică, ci voi fi dedicat muncii profesionale, voi fi permanent în slujba țării și a cetățeanului, așa cum o fac de peste 26 de ani.
În această perioadă am rezistat tentației de a abandona, deoarece am avut permanent alături de mine sprijinul colegilor din ministerul afacerilor interne din toate armele și de aceea, încă o dată, vă mulțumesc.
Ca om care a lucrat în acest sistem, știam la momentul învestirii că un an electoral înseamnă un an de zbateri. Istoria anilor electorali asta demonstrează – în anii 2009 și 2012, MAI a avut câte 5 miniștri.
Cu toate acestea mi-am asumat această provocare, iar prin ceea ce am făcut pentru instituție și, în special pentru cetățeni, eu cred că a meritat!
Cu deosebită prețuire,
Al dumneavoastră Petre Tobă.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii