Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:29 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihail Vlasov a fost trimis în judecată!

ro

15 Jun, 2015 12:03 1193 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului Mihail Vlasov, avocat în cadrul Baroului Iași, la data faptelor președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, pentru  săvârşirea infracţiunii de  dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 26 februarie 2013, inculpatul  Mihail Vlasov, în calitate de  președinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României (C.C.I.R), i-a solicitat unui membru al Parlamentului României (deputat) să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”.  Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influența adoptarea unui act normativ prin care  Camera de Comerţ şi Industrie  a României (CCIR) să poată prelua Oficiului Naţional al  Registrului Comerţului. Scopul determinant  al  acestui  demers legislativ îl reprezenta  controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrului Comerţului.
În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de președinte al Colegiului de conducere al Camerei Naționale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
Deputatul respectiv era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, comisie permanentă competentă să avizeze propunerile legislative, înainte  ca acestea să fie supuse votului în plen.
În baza înţelegerii anterioare, inculpatul  Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al C.C.I.R cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru în cadrul  Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă C.C.I.R.
În rechizitoriu se arată că numirea în funcția de arbitru se făcea la propunerea președintelui Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, deținută de Mihail Vlasov, în baza depunerii unui dosar ce cuprindea documente relevante și în urma adoptării  unei decizii de către Colegiul de Conducere al C.C.I.R., de asemenea condus de inculpatul Mihail Vlasov, acesta având o mare influență asupra celorlalți membri, care aprobau propunerile președintelui, fără a solicita lămuriri sau a formula obiecțiuni.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Bucureşti.
Amintim că Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată în alt dosar penal, în legătură cu exercitarea funcției de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României ( detalii  în comunicatul nr. 424/VIII/3 din detalii  9 aprilie 2014).
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii