Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Fifor, la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO de la Bruxelles. Ce a declarat ministrul

ro

08 Jun, 2018 08:41 1061 Marime text
 
Ministrul Apărătii Naţionale, Mihai Fifor, participă în aceste zile la reuniunea miniştilor apărării, la Bruxelles.

Prima zi a reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, de la Bruxelles, din 7 iunie, a constituit un prilej de evaluare a progresului înregistrat în procesul de adaptare a Alianței la provocările complexe ale mediului actual de securitate, ca urmare a deciziilor Summit-urilor din Țara Galilor și Polonia. 

Deciziile adoptate de miniștrii apărării reprezintă o etapă decisivă în pregătirea Summit-ului NATO din luna iulie, în vederea fundamentării unei apărări coerente a întregii Alianțe, de o manieră omnidirecțională. Acestea vizează realizarea unei posturi de descurajare și apărare eficiente, coerente și credibile pe baza adaptării Structurii de Comandă a NATO, consolidarea capacității de reacție a forțelor ținând cont de Inițiativa de creștere a gradului de operativitate și răspuns, întărirea posturii maritime, precum și îmbunătățirea abordării strategice a dimensiunii sudice a Alianței.

O importanță deosebită a fost acordată întăririi graduale a posturii de apărare, ca rezultat al implementării unei game largi de măsuri de asigurare, de creștere a capacității operaționale a Alianței, precum și de consolidare a profilului de descurajare prin intermediul prezenței aliate înaintate și a Forței de Răspuns a NATO.   

În perspectiva Summit-ului din luna iulie, ministrul Mihai Fifor a evocat importanța implementării în totalitate a deciziilor adoptate în cadrul aliat, făcând referire în special la necesitatea unei abordări coerente, la nivel strategic, a prezenței înaintate de pe întregul flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, din perspectiva planificării, instruirii, desfășurării exercițiilor, precum și a exercitării actului de comandă.

Un alt subiect al agendei a fost reprezentat de partajarea echitabilă a responsabilităților în cadrul NATO (burden-sharing), în termeni de cheltuieli pentru apărare, capabilități și contribuții la operațiile și misiunile Alianței. Cu acest prilej, ministrul Fifor a evidențiat contribuțiile semnificative ale României la efortul comun de menținere a solidarității și unității transatlantice, pe toate cele trei paliere de efort. 

În contextul proiectării stabilității - o altă dimensiune majoră în procesul de adaptare a Alianței, ministrul român al apărării a evocat necesitatea utilizării mecanismelor nou create, inclusiv pentru partenerii din Estul Europei și Balcanii de Vest. De asemenea, pe timpul discuțiilor referitoare la eforturile NATO de creștere a capacităților de apărare şi de instruire a Forțelor de Securitate Irakiene, ministrul român a evidențiat importanța sprijinului subsumat proiectării stabilității, pe care Alianța îl poate acorda, și a exprimat încrederea că acest obiectiv va fi implementat în urma unei decizii favorabile, cu ocazia Summit-ul NATO din 11-12 iulie. 

În marja ministerialei de la Bruxelles, Mihai Fifor a participat la reuniunea miniștrilor apărării din statele contributoare la Conceptul Națiunii Cadru (Framework Nation Concept), prezidată de omologul din Germania, Ursula von der Leyen. În context, ministrul apărării naționale a reconfirmat angajamentul României pentru dezvoltarea de capabilități militare necesare Alianței pentru conducerea misiunilor și operațiilor NATO și a exprimat importanța asigurării interoperabilității forțelor aliate.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii