Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:50 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicament vital, pentru zeci de mii de români, lipsă de pe piață. Manevre pentru dublat prețul

ro

09 Apr, 2016 00:32 2924 Marime text
 
 
Agenția Națională a Medicamentului anunța la data de 1 martie că ”urmare sesizărilor primite de ANMDM privind lipsa de pe piață a medicamentului SINTROM 4 mg, comprimate, va comunicăm faptul că din informațiile disponibile reiese că medicamentul există în stoc la distribuitor, putând fi accesibil pacienților după finalizarea procedurii de stabilire a prețului la Ministerul Sănătății. Menționăm că pe piață există stocuri suficiente de TROMBOSTOP 2 mg, comprimate, care conține aceeași substanță activă ca și SINTROM, acenocumarol”.
 
Și cu asta treba s-a liniștit. Sintromul-anticoagulant de care sunt dependenți zeci de mii de români-nu a mai apărut pe piață.
Se găsește așa cum se spune TROMBOSTOP 2 mg care se administrează în același mod. Numai că aici este aici: o perioadă analizele INR trebuie repetate mult mai des pentru ca medicul să-și dea seama cum este receptat de pacient. Asta însemnă costuri cerscute pentru pacientul cardiac.
Și peste toate acestea prețul TROMBOSCOP-ului este dublu față de al sintromului, chiar dacă la prima vedere 30 de pastile costă tot în jur de 6.5 lei.
Doar că subtanța activă din sintrom este dublă față de anitcoagulantul TROMBOSTOP.
Bolnavul care lua, să zicem, o jumătate de pastilă de sintrom, acum trebuie să i se administreze o pastilă întreagă de TROMBOSTOP 2. Și cum 30 de pastile de sintrom, preț circa 6.5 lei, ajungeau 60 de zile, 30 de pastile de TROMBOSTOP, preț similar, ajung doar 30 de zile.
Pentru un pacient nu o fi mult. Dar la zeci de mii de pacienți cam câți bani se adună pentru ce trebuiau să se îngrijească de aducerea medicamentului. Sau o fi vreo afacere a cuiva?   
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii