Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:15 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre - Firma unde sunt acţionari mama şi fratele meu a cumpărat terenuri retrocedate lui Cocăneanu

ro

23 May, 2012 23:12 1913 Marime text

radu-mazare-gabriel-petrescu1.jpgPrimarul Radu Mazăre a declarat, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti, că firma la care sunt acţionari mama şi fratele lui a cumpărat terenuri dintre cele retrocedate urmaşilor moşierului Cocăneanu, însă tranzacţia nu a avut nimic ilicit, achiziţia făcându-se la preţul pieţei.

Radu Mazăre a spus, la ieşirea din sala de judecată, unde a fost audiat în dosarul privind atribuirea ilegală a unor terenuri, că o firmă ai cărei acţionari sunt mama şi fratele lui au cumpărat terenuri dintre cele retrocedate urmaşilor moşierului Cocăneanu. El a precizat însă că, aşa cum a arătat şi în faţa instanţei, tranzacţia nu a avut nimic ilicit, firma cumpărând acele terenuri la preţul pieţei.

"Este vorba de o firmă la care acţionari sunt mama şi fratele meu, însă firma a achiziţionat la preţul pieţei. DNA a făcut acest spectacol pentru ca portocalii să ajungă în alegeri", a spus Radu Mazăre.

El a făcut referire şi la declaraţia evaluatorului Alin Horaţiu Dima, care a fost audiat după el şi care a explicat că terenurile retrocedate urmaşilor lui Cocăneanu aveau o serie de probleme, iar acestea, în opinia expertului, au dus la diminuarea valorilor imobilelor respective.

Alin Horaţiu Dima a declarat în faţa instanţei că valoarea terenului pe care s-a construit Aqua Magic a fost evaluat de el la 20 de dolari metrul pătrat, comparându-l cu un alt teren de 1.200 de metri pătraţi, ce avea un preţ de ofertă de 84 de dolari metrul pătrat.

"S-au aplicat corecţii în raport cu terenul martor în ceea ce priveşte suprafaţa şi natura terenului. În baza unui studiu geotehnic, am aflat că acest teren conţine depuneri loessiene, ceea ce însemna că soluţia de fundare în cazul construirii unor clădiri ar fi fost foarte scumpă", a spus expertul.

Acesta a precizat că alte corecţii pe care le-a operat, şi care au determinat astfel diminuarea valorii, au fost legate de faptul că terenul nu era conectat la reţeaua electrică, la reţeaua de apă şi canalizare sau la reţeaua de termoficare. El a mai spus că în cazul acestui teren a fost operată şi o corecţie de poluare fonică, deoarece se află la intersecţia a trei bulevarde.

Evaluatorul a mai arătat că valoarea de 178 de dolari metrul pătrat la care au ajuns experţii DNA este nereală, un asemenea preţ nefiind niciunde în staţiunea Mamaia.

În cazul altui teren, situat pe malul lacului Siutghiol, pe care l-a evaluat de la 90 de dolari la nouă dolari metrul pătrat, expertul a explicat că această valoare rezultă după operarea unei corecţii în care a ţinut cont de faptul că imobilul nu este spre mare şi de gradul de echipare cu utilităţi, terenul nefiind racordat la reţeaua de termoficare, de energie electrică şi la canalizare.

Expertul a precizat că în măsura în care eventualii cumpărători ar fi dorit să se racordeze la toate acele reţele, costurile ar fi fost foarte ridicate, deoarece ar fi fost necesar să achiziţioneze un post de transformare a energiei electrice de mare tensiune, o staţie de pompare şi nod colector pentru reaţaua de canalizare. În plus, exista pericolul ca terenul respectiv să fie inundat în cazul în care valurile lacului Siutghiola ar fi depăşit înălţimea de un metru, a mai spus expertul.

Primarul Radu Mazăre a declarat în faţa instanţei că, în cazul retrocedărilor de terenuri, urmaşii moşierului Cocăneanu au primit în compensare suprafeţe de aceeaşi valoare cu a celor solicitate.

El a precizat în faţa judecătorului că în cazul moşiei Cocăneanu putea retroceda doar 10 la sută din terenurile solicitate, restul de 90 la sută din suprafaţă fiind ocupată cu construcţii.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

În acest dosar, alături de Radu Mazăre sunt judecaţi Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal, Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă - consilieri juridici, precum şi Bogdan Ghiţulescu - fost consilier juridic.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu - funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, precum şi mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite - Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale şi interpuşii cumpărători de terenuri.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

"Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele Nisipuri SA), mama şi fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat şi Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Develompment Group SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen", preciza DNA.

Sursa: Mediafax.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii