Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Mareea secolului” admirată de zeci de mii de persoane

ro

21 Mar, 2015 22:21 1927 Marime text
Peste douăzeci de mii de curioşi s-au strâns la Mont Saint-Michel, în nordul Franţei, să urmărească fenomenul spectaculos al valurilor uriaşe care inundă ţărmul şi apoi se retrag pe o întindere de câţiva kilometri, denumit sugestiv „mareea secolului”, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Fenomenul se petrece cu aproximaţie la fiecare 18 ani. La Mont Saint-Michel, stâncă granitică în Golful Saint-Malo din Marea Mânecii, valurile ating cea mai mare înălţime, peste 14 metri, cât un imobil cu patru etaje, conform specialiştilor de la Serviciul hidrografic şi oceanografic naţional al Franţei (SHOM).

Valurile medii ating în jur de 8,7 metri, potrivit specialiştilor de la SHOM. În urma producerii refluxului ies la iveală porţiuni de plaje şi stânci care nu pot fi văzute decât cu acest prilej, curiozitatea celor prezenţi fiind cu atât mai mare pentru explorarea acestor locuri. 

Anterior fenomenul a putut fi observat la 10 martie 1997, specialiştii serviciului hidrografic naţional francez estimând că la 3 martie 2033, valurile vor putea fi observate din nou. Este cea mai mare diferenţă între un flux şi un reflux succesive la coastele atlantice ale Franţei,

Cele mai mari valuri de acest tip din lume se formează în Golful Fundy, din Canada, unde ating peste 17 metri înălţime. Fenomenul este de asemenea vizibil pe coastele nordice ale Australiei şi în canalul Bristol (Regatul Unit al Marii Britanii) unde valurile ajung la 14 metri, mai scrie Agerpres.

Sursa foto: activenews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii