Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:45 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN a fost sancționat pentru discriminare! Ministerul, acuzat că blochează accesul la educaţie militară pentru femei

ro

05 Apr, 2016 19:22 1644 Marime text
 
Curtea de Apel București a hotărât, vineri (1 aprilie), că excluderea nejustificată a femeilor de la mai multe specializări militare și oferirea unui număr extrem de mic de locuri pentru femei în învățământul militar superior este discriminatorie. Cele mai multe instituții de învățământ pre-universitar și universitar ale MApN oferă în continuare un număr de locuri disproporționat de mic pentru femei în comparație cu bărbații, fără prezentarea unor justificări obiective, legitime și proporționale.
 
MApN a fost deja sancționat prin avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în octombrie 2014 pentru această diferențiere nefondată. În ciuda acestei sancțiuni, MApN a contestat decizia CNCD în iarna anului trecut, argumentând în fața Curții de Apel București că femeile nu pot face parte din Armata Română pentru că au ciclu menstrual și, câteodată, fac copii.
 

"Locurile segregate și existența unui număr de locuri considerabil mai mic alocat femeilor pentru admiterea în cadrul instituțiilor de învățământ din cadrul MApN ne arată încă o dată că în România accesul femeilor este restricționat în anumite domenii doar pentru că sunt femei, aspect de altfel întărit prin argumentele absurde folositede reprezentații MapN", declară Andreea Braga, președintele Centrului FILIA, citată de antidiscriminare.ro.

 
Stând strâmb și judecând drept, exemplul celor de la MApN este destul de ironic, mai ales pentru că România a fost singura țară care a avut în Al Doilea Război Mondial o escadrilă formată exclusiv de femei, care au efectuat misiuni de evacuare a râniților în Bătălia de la Odessa, Bătălia de la Stalingrad și Bătălia din Crimeea.
 
Semnatarii petiției depuse de 17 organizații la CNCD au atras atenția că împărțirea inegală pe sexe a locurilor scoase la concurs în cadrul unităților de învățământ ale MApN nu a existat întotdeauna. Potrivit celor de la antidiscriminare.ro, accesul fetelor în colegiile militare liceale a fost permis pentru prima dată în anul 2001. În perioada 2001 – 2004, nu au existat locuri de admitere separate pentru fete și băieți. Structura promoțiilor de absolvenți pentru perioada 2005-2008 demonstrează faptul că prezența fetelor era cel puțin la fel de numeroasă ca cea a băieților, iar performanțele lor școlare, atât la admitere, cât și la absolvire erau, de multe ori, superioare celor realizate de colegii lor băieți. În anul școlar 2016-2017, nu există niciun loc pentru fete în învățământul militar liceal.

În plus, nu există nicio statistică în care să fie date exemplu femei judecător, avocat, profesor, notar, medic, asistent, merchendiser sau alte meserii care să își fi luat liber câte 4-5 zile pe lună pentru că sunt ”indispuse” și nu pot munci. Așa încât, se pare că la MApN este vorba doar despre prejudecăți.  
 

”Continuarea admiterii segregate pe sexe în învățământul militar pentru anul școlar 2016-2017 arată că sancțiunea prin avertisment nu are un impact real asupra celor care discriminează, mai ales luând în calcul faptul că locurile rezervate femeilor rămân în continuare extrem de puține. Coaliția Anti-discriminare, rețea informală de lobby și advocacy care a susținut acest caz în fața Curții de Apel București, atrage atenția că planul de școlarizare pentru 2016-2017 este în continuare discriminatoriu, deși MApN a introdus locuri nesegregate pe sexe la anumite arme. Spre exemplu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu oferă doar 14 locuri pentru care concursul de admitere se organizează fără a fi luat în considerare genul. Arma în cauză este  intendența, adică serviciul din cadrul forțelor armate care asigură aprovizionarea trupelor cu hrană și cu echipament. Practic, MApN decide că singurul domeniu în care bărbații și femeile pot fi la fel de bine pregătiți este organizarea unei popote militare. Din totalul de 212 locuri scoase la concurs  de Academia Nicolae Bălcescu, 34 de locuri (16%) sunt rezervate femeilor, în timp ce 178 sunt accesibile numai bărbaților”, exemplifică cei de la antidiscriminare.ro.

 
Coaliția anti-discriminare solicită CNCD ca sancțiunile aplicate să fie proporționale cu gravitatea faptei de discriminare și cu adevărat disuasive. Amintim că CNCD poate sancționa persoanele juridice cu amendă de până la 2.000 până la 100.000 RON pentru discriminare. MApN nu a primit încă o sancțiune semnificativă, deși, conform hotărârilor CNCD și a Curții de Apel București, blochează în continuare nejustificat accesul la educație militară pentru întregi generații de femei care își doresc să facă parte din Armata Română.
 
A apărut însă și o replică din partea Ministerului Apărării, pe care o redăm integral:

”Referitor la dosarul nr. 919/2/2015, având ca obiect anularea Hotărârii nr.365 din 22.01.2015 pronunțată de Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Secția presă a MApN face următoarele precizări:
Încă din anul 2014, a fost declanşată o analiză internă, prin consultarea consilierului ministrului apărării naţionale pe probleme de gen şi a structurilor responsabile, pentru a stabili cele mai bune modalităţi de acces pe arme şi specialităţi, indiferent de gen, cu respectarea unor standarde unice riguroase, cu luarea în considerare a cerinţelor operative ale unităţilor de luptă din Armata României.
Ministerul Apărării Naţionale a luat act de Hotărârea nr.1090 din 01 aprilie 2016 pronunțată de Curtea de Apel București şi aşteaptă motivarea instanţei. În funcție şi de hotărârea definitivă a acesteia, M.Ap.N. va ajusta normele de recrutare şi baremele de selecţie în armată.
Eliminarea oricărei măsuri de nejustificată diferenţiere în funcţie de gen este un proces pe care Armata României e decisă să-l parcurgă. Efectivul de personal feminin din M.Ap.N. este de 17%, peste 5% fiind personal militar.
Principalele arme și specialități cu o pondere mai mare de personal feminin sunt în domeniul medicinei militară, logisticii, comunicațiilor și informaticii, aviației, financiar-contabil, infanteriei, marinei și rachetelor și artileriei antiaeriane.
Referitor la participarea la misiuni în teatrele de operații și misiuni individuale în afara teritoriului național, în prezent aproximativ 40 de militari femei sunt în misiuni NATO, ONU și UE în Afganistan, Balcani, R.D. Congo, Coasta de Fildeș și Georgia”.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii