Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:38 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE vine în sprijinul românilor din Marea Britanie

ro

28 Jun, 2016 21:37 1834 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că rezultatul referendumului organizat la data de 23 iunie în Marea Britanie nu produce în prezent efecte juridice asupra activității de protecție și asistență consulară prestate de Ambasada României la Londra în interesul și beneficiul comunității românești locale. MAE asigură comunitatea românească de sprijinul autorităţilor române, în acest sens.
 
În context, aceștia au menționat că nu s-a înregistrat o creștere suplimentară a solicitărilor de asistență consulară determinată de perspectiva, respectiv de rezultatul referendumului.
 
Creșterea volumului de servicii consulare efectuate, pe parcursul anului curent, de către misiunea diplomatică română a fost determinată de afluxul cetățenilor români către Marea Britanie și se înscrie în tendința constantă a ultimilor ani.
 
În contextul semnalelor referitoare la faptul că rezultatul referendumului provoacă tensiuni şi reacţii izolate la adresa cetăţenilor UE din Marea Britanie, cu caracter care poate fi considerat discriminatoriu, Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetățenii români care au cunoștință de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice competente, cât şi Ambasada României la Londra.
 
Mai mult decât atât, MAE oferă informații detaliate cu privire la procedurile consulare prin intermediul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate.
 
Totodată, la nivelul rețelei consulare a României a fost lansat un proiect de anvergură,  Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC), care oferă posibilitatea accesării online a serviciilor consulare, obținerea de informații utile de natură consulară, programarea în vederea depunerii cererilor etc. Proiectul SIMISC  va funcționa, la finalul primului semestru al acestui an, la un număr de 95 misiuni diplomatice și oficii consulare,  urmând a fi implementat la Ambasada României din Londra în al doilea semestru al anului 2016.
 
Ca un element suplimentar care demonstrează preocuparea MAE pentru asigurarea  unei asistențe consulare operative și de calitate, în favoarea cetățenilor români din Marea Britanie, este de menționat că se află în curs de operaționalizare noul Consulat General al României la Manchester.
 
În plus, Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziția cetățenilor români informații de interes din domeniul consular prin intermediul paginii de Facebook a Departamentului Consular.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii