Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:13 13 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE a preluat președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

ro

02 Mar, 2018 14:25 313 Marime text


Ministerul Afacerilor Externe a preluat, la 2 martie 2018, pentru o perioadă de un an, președinția Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU), de la Ministerul Afacerilor Interne. Funcția de președinte al CNDIU va fi exercitată în etapa următoare de către secretarul de stat Dan Neculăescu.

Printre activităţile avute în vedere la nivelul CNDIU în cursul acestui an se află analizarea transpunerii în legislaţia internă a unor norme internaţionale de drept umanitar, precum și examinarea proiectelor de lege pentru ratificarea unor amendamente la tratate internaţionale relevante.

De asemenea, printre obiectivele vizate de CNDIU în 2018 se află accelerarea demersurilor de elaborare a unei noi Strategii naționale de aplicare a dreptului internaţional umanitar și organizarea unor evenimente internaționale de profil. În acest sens, o Conferință regională pe teme de drept internațional umanitar pentru statele din Europa Centrală și de Sud-Est va fi organizată la București, în perioada 27-28 martie 2018, de către CNDIU, împreună cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Reuniunea va prilejui discutarea unor aspecte de interes comun din sfera aplicării dreptului internaţional umanitar, precum şi realizarea unui schimb de bune practici cu privire la maniera de funcţionare a comisiilor naţionale de drept internațional umanitar.

Activitatea CNDIU în 2018 are o relevanță aparte în special din perspectiva candidaturii României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, contribuind la consolidarea profilului țării noastre pe dimensiunea de drept internațional.

Ti-a placut articolul?

Comentarii