Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mădălina Dobrovolschi „Schimbarea legii electorale, este o concesie pe care premierul vrea să o facă în faţa baronilor PSD”

ro

03 Jun, 2019 16:37 1335 Marime text
Schimbarea legii electorale făcută astăzi prin OUG, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene, este de fapt o concesie pe care premierul vrea să o facă baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul, a declarat luni purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, informează Agerpres.ro. 

Potrivit acesteia, preşedintele României consideră că în acest mod se schimbă regula chiar în timpul jocului.

"PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inacceptabil. Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD, atenţionează preşedintele României. Cetăţenii le-au transmis PSD-iştilor, în mod foarte clar, că practica ordonanţelor de urgenţă trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituţie exclusiv pentru situaţii excepţionale. În niciun caz acest instrument nu poate fi folosit în continuare abuziv şi netransparent. Schimbarea legii electorale, făcută astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene, este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă în faţa baronilor PSD, în încercarea de a le câştiga sprijinul. În mod evident dacă se va schimba legislaţia în sensul enunţat de premier, vor fi favorizaţi acest preşedinţi de consilii aflaţi în prezent în funcţii - adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene Aceşti baroni PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să-şi securizeze funcţiile, în ciuda voinţei românilor. Aşa ceva nu poate fi acceptat", a declarat Mădălina Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.


Conform purtătorului de cuvânt, preşedintele Klaus Iohannis subliniază că un judeţ nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un preşedinte de consiliu judeţean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar.

"În toată lumea primarul reprezintă comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entităţi administrative. De altfel, chiar Constituţia prevede în mod expres că autorităţile administraţiei publice locale sunt primarii, consiliile locale şi consiliile judeţene. Preşedintele consiliului judeţean nu este aşadar consacrat prin Constituţie ca autoritate a administraţiei publice şi, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesară alegerea sa în funcţie printr-un vot direct. Argumentul invocat de Guvern - că preşedintele de consiliu judeţean ar trebui să fie ales de popor - nu se susţine, pentru că nu există practic un popor al judeţului. Şi acest argument maschează de fapt disperarea PSD care a înţeles că este pe punctul de a pierde conducerile şi majorităţile în foarte multe consilii judeţene. Dacă PSD chiar este preocupat în mod real de buna funcţionare a administraţiilor publice şi de a îndrepta situaţia în privinţa alegerilor locale, soluţia este una foarte clară - adoptarea alegerilor în două tururi a primarilor", a argumentat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.


Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede alegerea preşedinţilor de Consiliu judeţean prin vot direct de către cetăţeni, a anunţat, luni, vicepremierul Daniel Suciu.

"Astăzi am adoptat o ordonanţă de urgenţă care cred că este foarte bine-venită. Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm cu toţii este că votul este esenţa democraţiei şi atât timp cât oamenii au posibilitatea să îşi aleagă direct reprezentanţii trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. Până astăzi exista o diferenţă vizavi de alegerea reprezentanţilor, în special în administraţia publică locală. Dacă primarul este ales uninominal, preşedintele de Consiliu judeţean era ales ca urmare a votului consilierilor judeţeni. Considerăm şi am considerat că acest lucru trebuie să înceteze şi mă bucur foarte mult că astăzi Guvernul a adoptat această măsură - să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional", a declarat Suciu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria. 

Agerpres.ro. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii